naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Oporavak aktivnosti u sektoru graditeljstva eurozone i EU-a u siječnju

Graditeljske aktivnosti u eurozoni u siječnju su uvećane za 1,8 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok je njihov rast u Europskoj uniji iznosio jedan posto, pokazuju u četvrtak 17. ožujka objavljeni desezonirani podaci europskog ureda za statistiku Eurostata.  

U siječnju je tako zabilježen oporavak aktivnosti u graditeljskom sektoru u obje zone u usporedbi s prosincem 2010., kada su one smanjene za dva posto u eurozoni i za 3,5 posto u EU, objavio je nadalje Eurostat. 

Na mjesečnoj razini najizrazitiji rast aktivnosti u graditeljstvu zabilježen je u Njemačkoj, u visini čak 36,3 posto. Slijede graditeljski sektori Francuske i Slovenije, s rastom aktivnosti po stopama od 7,9 posto i 3,8 posto. 

Najveći pad zabilježen je pak u Velikoj Britanij, za 9,4 posto, Rumunjskoj, za 6,4 posto, te Poljskoj, za 3,1 posto.  

Na godišnjoj razini, graditeljske aktivnosti u siječnju ove godine, u usporedbi s istim mjesecom lani, smanjene su za 4,5 posto u eurozoni, dok je pad u 27-članoj Uniji bio manje izrazit, u visini 1,2 posto. 

Njemačka, najveće europsko gospodarstvo, ponovno je prednjačila visokom stopom rasta, u visini čak 55,4 posto. Slijede Poljska i Švedska, s rastom graditeljskih aktivnosti za 11,1 odnosno 10 posto.  

S druge strane, najizrazitiji pad zabilježen je na godišnjoj razini u Španjolskoj, za 43,2 posto. U Sloveniji su graditeljske aktivnosti smanjene za 17,1 posto, a u Bugarskoj, za 12,4 posto, podaci su Eurostata.(Hina)

 

Više o tome:

Europska komisija: January 2011 compared with December 2010 Construction output up by 1.8% in euro area Up by 1.0% in the EU27