naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Njemačka i Austrija očekuju 500.000 Poljaka

Više od 500.000 Poljaka moglo bi svake godine emigrirati u Njemačku i Austriju nakon otvaranja tržišta rada tih dviju zemalja 1. svibnja, očekuje Varšava.  

Poljske vlasti očekuju da će gotovo 415.000 Poljaka na godinu odlaziti na rad u Njemačku, što uključuje 350.000 sezonskih radnika, a njima treba dodati 100.000 Poljaka koji će otići u Austriju, kazala je Izabela Grabowska-Lusinska iz Centra za istraživanja migracija Sveučilišta u Varšavi. 

Drugi scenarij predviđa da bi se i nekoliko desetaka tisuća Poljaka moglo vratiti iz Velike Britanije te otići u Njemačku, dodala je. 

Procjena poljsko-njemačke Trgovinske i industrijske komore da bi broj Poljaka koji bi mogli emigrirati mogao biti i dva puta veći od onog predviđenog prvim scenarijem malo je vjerojatan, istaknula je Grabowska-Lusinska. 

Poljski bi radnici, po njezinim riječima, u tim zemljama tražili posao ponajprije u građevinskom sektoru i poljoprivredi. 

Poljska ministrica rada Jolanta Fedak kazala je nedavno da Poljska ne strahuje od masovnog odlaska poljskih radnika u Njemačku i Austriju.

'Poljaci već poznaju europsko tržište. Ne očekujemo egzodus', kazala je 22. veljače. 'Oni koji nezakonito rade u Njemačkoj htjet će prvi legalizirati svoj rad', kazala je. 

Hina