naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Europski zastupnici prijete raskidom sporazuma o Swiftu sa SAD-om

Zastupnici Europskog parlamenta upozorili su u srijedu 16. ožujka da bi mogli blokirati razmjenu bankovnih podataka sa Sjedinjenim Državama jer europska policijska agencija Europol gotovo automatski i bez dovoljno provjera odobrava američke zahtjeve za bankovnim podacima europskih građana i ispunjava 'usmene naloge' američkih istražitelja. 

'Pošto smo nevoljko dali svoj pristanak na taj sporazum, čitajući ovo izvješće osjećamo se izdani jer je riječ također i o vjerodostojnosti Europskog parlamenta i same Europske unije', rekao je njemački liberalni zastupnik Alexander Alvaro na parlamentarnom saslušanju u srijedu. 

Komentirao je inspekcijsko izvješće koje je zastupnicima predstavila Isabel Cruz, predsjednica nadzornog odbora Europola, a koje baca ozbiljnu sumnju na način na koji ta agencija provjerava američke zahtjeve za podacima. 

Kao glavni razlog za zabrinutost istaknuti su usmena objašnjenja koja inspektori nisu mogli provjeriti i zahtjevi za podacima 'preširoki' da bi ih se moglo procijeniti prema kriteriju proporcionalnosti. 

'Europolova uloga jako je zbunjujuća. Uvijek smo govorili da on mora biti pravosudno tijelo koje provjerava legalnost zahtjeva za podacima, a ne agencija za policijsku suradnju', kazala je Cruz u obranu Europola. 

'Jasno je da je Europol prekršio ono što smo od njega tražili. Ako daje pristanak na nedovoljno precizno obrazložene zahtjeve za podacima, nešto je pogrešno', rekao je grčki socijalistički zastupnik Stavros Lambrinidis. Dodao je da se osobno protivio da Europol dobije takvu ulogu, no 'pritisak iz SAD-a bio je prevelik'. 

'Ovo izvješće jasno pokazuje da postoje kršenja sporazuma koja ne bi prihvatio nijedan europski sud. Zaključak bi bio da se sporazum raskine', rekao je njemački zastupnik Zelenih Jan Philipp Albrecht. 

'Želimo dokaze da se provode pravila o zaštiti podataka', rekao je britanski konzervativni zastupnik Timothy Kirhhope. 

Europski zastupnici odbacili su tzv. Sporazum o Swiftu, sklopljen u sklopu borbe protiv terorizma, u veljači prošle godine jer su bili nezadovoljni odredbama o zaštiti podataka. Kasnije su prihvatili izmijenjeni sporazum, koji je uključio odredbu o Europolu. 

Europska komisija objavila je u četvrtak izvješće o provedbi tog sporazuma šest mjeseci nakon njegova stupanja na snagu 1. kolovoza 2010.  

'Izvješće pokazuje da se svi relevantni elementi sporazuma provode u skladu s njegovim odredbama, uključivo odredbe o zaštiti podataka', kazala je pred parlamentarnim Odborom za građanske slobode, pravosuđe i unutarnje poslove europska povjerenica za unutarnje poslove Cecilia Malmstroem, istaknuvši da je glavna preporuka revizije da se Europolu osigura što je moguće više informacija američkih vlasti u pisanim obliku.

Revizija je preporučila također povećanje transparentnosti programa i daljnje jačanje procedure provjere zahtjeva u Europolu.(Hina)

 

Više o tome:

Europski parlament: SWIFT implementation report: MEPs raise serious data protection concerns