naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
EU odbio ograničiti potpore velikim poljoprivrednicima

Europski ministri poljoprivrede odbili su na sastanku u četvrtak 17. ožujka ograničiti maksimalnu visinu potpora najvećim europskim poljoprivrednim proizvođačima, ali su uspjeli postići kompromis o poštenijoj raspodjeli sredstava između poljoprivrednika u istočnoj i zapadnoj Europi.  

Ukupno je 20 država od 27 glasovalo za tekst o reformi Zajedničke poljoprivredne politike (CAP) u koji su prenesene glavne crte plana Europske komisije od prošle jeseni, kazalo je nekoliko europskih ministara. 

Radi se o 'dobrom temelju za rasprave o zakonodavnom paketu' tijekom sljedećih mjeseci, rekao je europski povjerenik za poljoprivredu Dacian Ciolos. 

Ipak, jedan od njegovih prijedloga, onaj o ograničavanju pomoći velikim poljoprivrednim proizvođačima je odbijen. Došlo je do 'značajnog protivljenja nekoliko zemalja uvođenju maksimalnih iznosa izravnih plaćanja velikim individualnim poljoprivrednim proizvođačima', kaže se u tekstu. 

'Kada poljoprivredni proizvođači dobivaju stotine tisuća eura, ako ne i milijune u nekim državama, vrlo je teško objasniti ljudima izvan poljoprivrednog sektora da nekoliko poljoprivrednika dobiva toliku potporu', rekao je Ciolos. 

Mađarski ministar poljoprivrede Sandor Fazekas, čija je zemlja predsjedavajuća EU-a, izrazio je zadovoljstvo činjenicom da su europski ministri poduprli gotovo 90 posto prijedloga sadržanih u tekstu. 

Francuski ministar poljoprivrede Bruno La Maire rekao je da 'postoji politički signal da većina država podupire snažni CAP nakon 2013.'. 

Neke zemlje, posebno Velika Britanija, redovito traže smanjivanje sredstava CAP-a u ukupnom proračunu, koja trenutno iznose njegovih oko 40 posto. 

Žestoka rasprava vodila se međutim o raspodjeli izravne pomoći od zemlje do zemlje. Trenutno utemeljena na povijesnim podacima o poljoprivrednoj proizvodnji, raspodjela u nepovoljniji položaj stavlja zemlje koje su se nedavno priključile EU-u u odnosu na stare zemlje članice. 

Tekst 'priznaje potrebu poštenije raspodjele izravne pomoći, postupnim smanjivanjem veze s povijesnim referencama'. 

Njemačka, koja bi time mogla dosta izgubiti, pokazala se suzdržanom, komentirao je francuski ministar Le Maire, dodajući da očekuje teške pregovore o preciznim modalitetima tog prijedloga.(Hina)

 

Više o tome:

EurActiv. Reformers left isolated in EU farm policy debate