naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Libija: EU suglasan oko sankcija, neslaganje oko vrste akcije

Ministri vanjskih poslova zemalja članica Europske unije usuglasili su se u ponedjeljak 21. ožujka na sastanku u Bruxellesu oko sankcija protiv režima libijskog vođe Moamera Gadafija ali zato među članicama postoji veliko neslaganje o prirodi vojne intervencije koju predvodi međunarodna koalicija u Libiji.

Ministri su proširili popis osoba iz Libije kojima se ne dopušta ulazak u EU i zamrzava imovina te donijeli slične mjere protiv ljudi iz okruženja bivšeg egipatskog predsjednika Hosnija Mubaraka. 

'Vijeće je danas odlučilo proširiti restriktivne mjere, zabranu putovanja za još jedanaest osoba i zamrzavanje imovine za još devet libijskih tijela', objavili su u priopćenju ministri vanjskih poslova. 

Također je donesena odluka o zamrzavanju svih sredstava osobama koje su identificirane da su zlorabile egipatske državne fondove. Odluka se odnosi na 19 osoba, među njima i na bivšeg egipatskog predsjednika Hosnija Mubaraka. 

Međunarodna koalicija predvođena Sjedinjenim Državama, Velikom Britanijom i Francuskom pokrenula je u subotu vojnu intervenciju u Libiji nakon što je Vijeće sigurnosti UN-a izglasalo rezoluciju 1973. U toj koaliciji od europskih zemalja uz Britaniju i Francusku sudjeluju Belgija, Danska, Italija, Grčka, Nizozemska i Španjolska. 

Među zemljama članica nema suglasnosti oko tumačenje rezolucije 1973, koju je Vijeće sigurnosti prihvatilo prošli četvrtak. Tom se rezolucijom odobrava uspostava zone zabrane leta i 'sve nužne mjere' za zaštitu libijskih civila.  

Rezolucijom se odobravaju praktično sve mjere osim kopnene intervencije, kako bi se zaustavili napadi koji mogu rezultirati civilnim žrtvama. Također se nameće embargo na oružje i zamrzava imovina libijskih čelnika. 

Međutim, među članicama EU-a nema suglasnosti o tome što je cilj rezolucije - je li to zaštita civila, zadržavanje statusa quo ili uklanjanje Gadafija. 

Dio zemalja članica EU-a traži da NATO preuzme vodstvo u vojnoj intervenciji u Libiji, ali tome se protivi Francuska koja ističe da bi se tako arapske zemlje mogle okrenuti protiv Zapada. 

Njemačka dijeli francusko mišljenje da NATO ne treba biti u prvom planu, ali se razilazi s Parizom oko potrebe za vojnom operacijom u Libiji.

Njemački ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle ponovio je u ponedjeljak u Bruxellesu da njegova zemlja neće sudjelovati u vojnoj operaciji, smatrajući da je 'rizična'. 

Talijanski ministar vanjskih poslova Franco Frattini je rekao da međunarodna koalicija ne bi trebala voditi rat protiv Libije. 'To ne bi trebao biti rat protiv Libije, nego striktna primjena rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a. Italija je pristala sudjelovati u međunarodnoj koaliciji kako bi se uveo prekid vatre, obustavilo nasilje i zaštitili civili', rekao je Frattini.(Hina)

 

Više o tome:

Vijeće EU: 3078th FOREIGN AFFAIRS Council (provisional version) - Brussels, 21 March 2011