naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Šest finalista za europsku nagradu za modernu arhitekturu

Europska komisija i zaklada Mies van der Rohe u utorak 22. ožujka su objavili imena šest finalista za ovogodišnju nagradu Europske unije za modernu arhitekturu, za koju su bila nominirana 343 rada iz 33 zemlje, među kojima i devet iz Hrvatske, priopćeno je iz Bruxellesa.  

Svečanost proglašenja dobitnika nagrade za 2011. održat će se 20. lipnja u Barceloni. 

'Naši finalisti imaju dva zajednička obilježja - oni su Europljani i nalaze se među najvećim arhitektonskim vizionarima u Europi', kazala je Andrula Vasiliu, europska povjerenica za obrazovanje, kulturu, višejezičnost i mlade. 

Šest finalista su Novi muzej u Berlinu (David Chipperfiels Architects), Bronks Youth Theatre u Bruxellesu (MDMA), Muzej umjetnosti XXI stoljeća u Rimu (Zaha Hadid Architects), Koncertna dvorana danskog radija u Kopenhagenu (Ateliers Jean Nouvel), Muzej akropole u Ateni (Bernard Tschumi Architects), te Rehabilitacijski centar Groot Klimmendaal u Arnhemu u Nizozemskoj (Architectenbureau Koen van Velsen). Nagrada je pokrenuta 1987. godine. 

Iz Hrvatske su nominirani Centar Zamet u Rijeci i Zagrebački plesni centar (Arhitektonski ured 3LHD), Spomen obilježje stradalim vatrogascima na otoku Kornatu (Ured Marinaprojekt d.o.o. Zadar), Ustanova za hitnu medicinsku pomoć Zagreb (Produkcija 004), Dječji vrtić i jaslice Katarina Frankopan na Krku i Osnovna škola i vrtić Veli vrh u Puli (Randić Turato arhitekti), Gradska sportska dvorana u Novigradu (Studio arch. Perossa d.o.o.), Muzej suvremene umjetnosti u Zagrebu (Studio za arhitekturu d.o.o.) i obiteljska kuća u naselju Rudeš (Ured ovlaštenog arhitekta Tomislav Pavelića. 

Među ranijim dobitnicima su zračna luka Stansted u Londonu, Nacionalna knjižnica u Parizu, Norveška nacionalna opera i balet u Oslu, te nizozemsko veleposlanstvo u Berlinu.(Hina) 

 

Više o tome:

Europska komisija: Six finalists announced for the 2011 EU Prize for contemporary architecture/Mies van der Rohe Award 2011