naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Europska poduzeća rješavaju problem skupih sirovina inovacijama

Europska mala i srednja poduzeća sve se više okreću inovacijama kako bi riješila problem skupljih sirovina, pokazali su u utorak 22. ožujka objavljeni rezultati ankete Eurobarometra.  

Tri četvrtine anketiranih menadžera u malim i srednjim poduzećima navelo je da su njihovi troškovi poslovanja porasli u proteklih pet godina zbog viših cijena sirovina, povezanih s nestašicom. 

Pritom je 26 posto ispitanika rast materijalnih troškova ocijenilo dramatičnim a 49 posto njih umjerenim u anketi koju je proveo Gallup. 

Gotovo četvrtina anektiranih menadžera navodi da na materijalne troškove otpada polovina ili čak više ukupnih troškova poslovanja. 

Čak 90 posto anketiranih očekuje nova poskupljenja sirovina i u budućnosti. 

Stoga mnogi među njima ulažu u nove proizvode, proizvodne tehnologije ili inovativnu organizaciju poslovanja. 

Tako je više od polovine anketiranih malih i srednjih poduzeća u proteklih pet godina počelo primjenjivati tehnologije koje su im omogućile štedljiviju potrošnju sirovina. 

Poljoprivredni, vodoprivredni i industrijski sektor bili su pak najskloniji ulagati u nove proizvodne procese a građevinski sektor usredotočio se na ulaganja u ekološki prihvatljive proizvode i usluge. Restorani su pak ulagali u inovacije u organizaciji poslovanja. 

Više od 40 posto anketiranih malih i srednjih poduzeća navelo je da su ta ulaganja smanjila troškove za 20 posto po proizvedenoj jedinici.(Hina) 

 

Više o tome:

Europska komisija: European companies turn to eco-innovation to tackle rising input costs and scarcity of materials