naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Malta najmarljivije nadoknađuje propuštene europske propise o unutarnjem tržištu

Malta najbrže ispravlja propuste i ugrađuje europske propise o unutarnjem europskom tržištu u nacionalno zakonodavstvo dok je najsporija Italija, pokazalo je u ponedjeljak 21. ožujka najnovije izvješće Europske komisije.  

Na razini Europske unije samo 0,9 posto europskih direktiva o jedinstvenom tržištu nije ugrađeno u zakonodavstvo zemalja-članica ni nakon isteka propisanog roka. Time je njihov udio ostao nepromijenjen u prethodnih šest mjeseci i u okviru je ciljanih jedan posto, ističu u Bruxellesu. 

Prethodno je izvješće objavljeno 23. rujna 2010. 

Malta je postigla najbolji rezultat u ispravljanju propuštenog, uz samo dvije propuštene direktive koje tek moraju biti uključene u nacionalno zakonodavstvo. 

Ukupno je ciljanu razinu od jedan posto neugrađenih propisa o jedinstvenom tržištu nakon propisanog roka dosegnulo 20 zemalja-članica dok je sedam njih premašilo ciljani udio. Riječ je o Austriji, Češkoj, Estoniji, Cipru, Mađarskoj, Poljskoj i Italiji. 

Pritom je Italija čak udvostručila svoj deficit, s 1,1 posto na 2,1 posto, te sada ima najveći postotak neugrađenih europskih propisa i nakon propisanog roka. 

Prije godinu dana članicama EU-a trebalo je u prosjeku dodatnih devet mjeseci nakon isteka propisanog roka da ugrade europske direktive u nacionalno zakonodavstvo. To je razdoblje u međuvremenu skraćeno na nešto manje od šest mjeseci, ističe se u izvješću. 

Ukupan je pak broj postupaka pokrenutih zbog neprimijenjene europske regulative o jedinstvenom tržištu smanjen za 11 posto u odnosu na prethodno šestomjesečno razdoblje. Najviše je propusta zabilježeno u kategoriji poreza i okoliša, ističu u Komisiji. 

Najviše postupaka i dalje se vodi protiv Belgije, a slijede je Grčka i Italija. Na te tri zemlje otpada četvrtina svih postupaka pokrenutih zbog propuštene ugradnje europskih propisa u nacionalno zakonodavstvo, ističe se u izvješću.(Hina) 

 

Više o tome:

Europska komisija: Internal Market Scoreboard: Member States' efforts to make the Single Market a reality is starting to bear fruits