naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Komisija ne želi vozila na fosilna goriva u gradovima do 2050.

Europska komisija planira pojačati napore u borbi protiv vozila koja koriste fosilna goriva i priprema stroge ciljeve kako bi se prepolovilo njihovo korištenje u urbanim sredinama do 2030. te ih se 'do 2050. postupno povuklo iz prometa', po novim europskim smjernicama za promet koje će biti objavljene u ponedjeljak 28. ožujka, prenose europski mediji.  

Po podacima EK, 75 posto putovanja u urbanim sredinama obavlja se automobilima. Broj tako prijeđenih kilometara povećat će se za 40 posto od 1995. do 2030. 

Promet uzrokuje 25 posto emisije CO2 i odgovoran je za potrošnju 73 posto nafte u Europi. 

Europska unija trebala bi do 2050. smanjiti emisiju CO2 uzrokovanu prometom za 60 posto. 

Europska komisija predlaže stoga ambiciozan plan koji ima za cilj značajno smanjenje emisije CO2 ponajprije u cestovnom prijevozu, potičući istodobno željeznički prijevoz koji je mnogo čišći i bolji za okoliš. 

Cilj gradova bez automobila na fosilna goriva do sredine stoljeća trebalo bi ostvariti putem fiskalnih mjera, promicanja alternativnih sustava prijevoza i gradnje potrebne infrastrukture za raširenu uporabu električnih i čistih automobila do 2030.  

Porezi i nameti trebali bi biti veći za vozila koja više zagađuju okoliš, po načelu zagađivač plaća. Istraživanje 'neiskorištenog potencijala prijevoza rijekama' također je jedna od opcija. 

Bruxelles također želi do 2030. prebaciti 30 posto cestovnog teretnog prijevoza duljeg od 300 kilometara na druge načine prijevoza, poput željezničkog i vodenog. Taj cilj trebalo bi do 2050. povećati na više od 50 posto. Cestovni teretni prijevoz u EU četiri je puta veći od željezničkog. 

Ta promjena mogla bi se provesti povećanjem poreza za cestovni teretni prijevoz, no to bi se moglo negativno odraziti na izvoz nekih zemalja.(Hina) 

 

Više o tome:

EurActiv: Brussels wants no oil-fuelled cars in cities by 2050