naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Komisija ističe važnost konzularne zaštite za sve građane EU-a

Europska komisija u srijedu 23. ožujka je objavila dokument kojim želi potaknuti svijest o pravu europskih građana da u hitnim situacijama kada se nalaze u inozemstvu imaju pravo na konzularnu zaštitu bilo koje zemlje članice ako njihova zemlja nema svog konzulata.  

U tu svrhu Komisija pokreće posebnu internetsku stranicu koja će pružati informacije o konzularnoj zaštiti. 

To pravo je jedno od ključnih elemenata koji proizlaze iz koncepcije 'državljanstva EU-a', ali s time dobar dio građana nije upoznat. 

Državljani EU-a imaju pravo obratiti se konzularnim i diplomatskim misijama bilo koje zemlje članice EU-a u slučajevima kada im je potrebna pomoć, a njihova zemlja nema svoga predstavništva u toj zemlji. 

Komisija ističe da nedavni događaji u Japanu, Libiji i na Haitiju pokazuju važnost konzularne potpore drugih zemalja članica. Kada je izbila kriza u Libiji je bilo oko šest tisuća državljana iz zemalja članica EU-a, a samo šest članica tamo je imalo svoje predstavništvo. 

Osim u tim kriznim situacijama, konzularna zaštita trećih zemalja važna je i u svakodnevnim situacijama poput gubitka putovnice, nesreće ili bolesti.  

Komisija je za sljedeću godinu najavila i neke zakonske prijedloge koji bi poboljšali stanje konzularne zaštite te potaknuli veću suradnju zemalja članica na tom pitanju.(Hina) 

 

 Više o tome:

Europska komisija: EU to reinforce citizens' rights to consular protection and assistance in third countries