naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Bugarska planira provjeriti sigurnost nuklearke u Kozloduju

Bugarska je u utorak 22. ožujka počela pripreme za provjeru sigurnosti jedine nuklearne elektrane u Kozloduju, slijedom strahovanja za sigurnost u Europskoj uniji nakon što je razoran potres teško oštetio nuklearku u japanskoj Fukushimi.  

Provjere dva reaktora snage 1.000 megavata obuhvatit će lokaciju postrojenja, rizik od poplava, rashladne sustave, rezervne kapacitete, radni vijek, tip reaktora i rizik od terorističkih napada, priopćio je vladin ured za odnose s javnošću. 

Vlada nije objavila detalje provjera niti provizorni datum njihova početka, već je samo kazala da će se provjera rashladnih sustava fokusirati na 'gradnju'. 

'Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) bit će obaviještena o pripremama provjera i njezini stručnjaci bit će pozvani da ih nadgledaju', dodaje se u priopćenju. 

Države EU-a dogovorile su prošlog utorka provjeru otpornosti svih 143 reaktora u Europi na veliku nuklearnu krizu poput one koju je izazvao tsunami u japanskoj elektrani u Fukushimi.

Dogovoreno je ipak da se provjere provode na 'dobrovoljnoj' bazi. 

'U slučaju dodatnih zahtjeva EU-a o sigurnosnim provjerama, Bugarska je spremna primijeniti dodatne mehanizme provjere kako bi zajamčila sigurnost svoje nuklearne elektrane', objavljeno je u utorak iz Sofije. 

Bugarska ima samo dva operativna reaktora od 1.000 megavata u elektrani Kozloduj nakon što su četiri manja bloka sovjetskog tipa morala biti zatvorena zbog sigurnosnih problema uoči ulaska te zemlje u Europsku uniju 2007. godine. 

Kako bi kompenzirala gubitak kapaciteta, Bugarska planira gradnju još jedne nuklearne elektrane u Beleneu na Dunavu, ali su pregovori s ruskom građevinskom tvrtkom Atomstrojexport zapeli na pitanju financiranja.

Hina