naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Hrvatskoj upozorenje Europske komisije zbog (ne)suradnje s Haagom

Europska unija mogla bi odgoditi početak pregovora s Hrvatskom ukoliko Zagreb ne učini korake nužne za ostvarenje pune suradnje s Međunarodnim sudom u Haagu.

 

U odlučnom upozorenju Zagrebu povjerenik Europske komisije za proširenje Olli Rehn u ponedjeljak 31. siječnja 2005. rekao je kako je “Komisija svoj dio posla obavila na vrijeme. Sada je na Hrvatskoj vladi da dokaže punu suradnju sa Sudom u Haagu. Kada bi Komisija svoju odluku o preporuci za početak pregovora morala donijeti temeljem informacija kojima danas raspolaže, ja ne bih mogao preporučiti početak pregovora s Hrvatskom.”


Povjerenik Rehn dodao je kako “vjeruje da će Hrvatska vlada ovu poruku shvatiti ozbiljno” te da “ne postoji kraći put do Europe, samo regularan put, što znači poštivanje vladavine prava”.

 

Ollie Rehn optužuje Zagreb za namjerno neuhićenje generala Ante Gotovine koji je nestao dan prije no što je Sud u Haagu u srpnju 2001. službeno objavio optužnicu.


S druge strane Hrvatska vlada tvrdi kako se general Gotovina ne nalazi u Hrvatskoj.


U reakciji na izjavu povjerenika Rehna, Premijer Sanader rekao je kako "nije zabrinut, nego iznenađen", izjavom povjerenika Rehna, koja se uklapa u kritike dijela europskih partnera upućenim hrvatskim vlastima zbog "neuhićenja haškog bjegunca, generala Ante Gotovine".

 

 

Više o tome:

  • Europska komisija: Služba za tisak i informiranje: RAPID: Croatia – one step closer to the EU, provided there is full cooperation with ICTY, IP/05/110, 31. 1. 2005.
  • Vlada RH: Novosti: Sanader i Juncker očekuju pristupne pregovore u ožujku, 31. 1. 2005.