naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Španjolskoj ne prijeti sudbina Grčke ili Irske

Europski povjerenik za tržišno natjecanje Joaquin Almunia u četvrtak 24. ožujka je umanjio opasnost od većeg utjecaja političke krize u Portugalu na susjedno španjolsko gospodarstvo.  

'Kretanje španjolskih gospodarskih pokazatelja jasno odudara od onih zemalja poput Portugala, Irske ili Grčke', kazao je Almunia u ozračju sve većih zabrinutosti da će Portugal sada slijediti primjer Grčke i Irske i zatražiti pomoć od EU-a i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).  

Mjere štednje koje je uvela španjolska vlada donijele su rezultate, kazao je Almunia.  

Povod Almunijevim izjavama bila je odluka agencije za kreditne rejtinge Moody's Investor Servicies da snizi rejtinge za dugove s prvenstvom otplate i depozite za 30 španjolskih banaka. 

Moody's je odluku pojasnio pojačanim pritiscima na španjolski dug, slabostima u pojedinim bankama, te smanjenim obujmom mnogih malih i regionalnih banaka nakon postupka restrukturiranja. 

Rejtinzi dvije najveće tamošnje banke, Banco Santander i BBVA, ostali su nepromijenjeni usprkos negativnoj prognozi.  

Moody's je nedavno smanjio kreditni rejting i španjolskoj državi. 

Dužnosnici vlade u Madridu već su otklonili strahovanja da bi portugalska kriza mogla utjecati i na španjolsko gospodarstvo, premda su priznali da bi mogla potaknuti nove špekulativne napade na španjolski dug. 

'Španjolska mora nastaviti s reformama u cilju jačanja gospodarstva i najsnažnije se mora angažirati u tome smjeru', istaknula je španjolska ministrica gospodarstva Elena Salgado. 

Hina