naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Velika većina građana BiH za ulazak u EU

Ogromna većina građana Bosne i Hercegovine podupire pridruživanje te države Europskoj uniji, no njih više od 50 posto strahuje kako će BiH biti zadnja zemlja regije koja će u tome uspjeti, pokazalo je istraživanje koje je krajem 2010. godine provela Direkcija za europske integracije BiH.  

Rezultati istraživanja provedenog telefonskom anketom na uzorku od 1200 odraslih stanovnika BiH, koji su u četvrtak predstavljeni Vijeću ministara BiH, pokazali su kako je za pridruživanje EU 88,2 posto ispitanika. 

U Federaciji BiH pridruživanje Uniji podupire devet od deset ispitanika, a u Republici Srpskoj njih osam od deset. 

Najveću potporu europske integracije uživaju među Bošnjacima. Čak njih 97,1 posto izjasnilo se u prilog pristupanja BiH EU, europske integracije uživaju potporu 85,3 posto Hrvata, a najskeptičnija skupina su Srbi među kojima 77,7 posto podupire članstvo BiH u EU.  

Pozitivno mišljenje o EU ima 85,7 posto ispitanika, a njih 77 posto kazalo je kako se osjeća Europljaninom. 

Više od 92 posto ispitanika iskazalo je potporu provedbi reformi nužnih za pridruživanje EU.

Istodobno gotovo 70 posto ispitanika svjesno je kako BiH isuviše sporo ispunjava uvjete za pridruživanje EU i izražava nezadovoljstvo tom činjenicom. 

Natpolovična većina, točnije 51,2 posto ispitanika, izjavilo je kako vjeruje da će BiH u EU ući tek nakon Albanije, Srbije i Crne Gore. 

Hina