naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
EU odlučio ojačati kontrolu uvoza hrane iz Japana

Europska unija odlučila je pojačati kontrolu hrane uvezene iz nekih japanskih regija kako bi se osiguralo da se ne uveze hrana koja sadrži radioaktivne čestice.  

'Kako bi se dodatno ograničili potencijalni rizici na sigurnost prehrambenog lanca, Europska unija odlučila je pojačati kontrole uvoza hrane za ljude i stočne hrane iz nekih japanskih regija u kojima je na proizvodnju mogao imati utjecaj incident u nuklearnoj elektrani Fukushima', objavila je Europska komisija. 

Dodatne kontrole odobrile su zemlje članice EU-a, na prijedlog Europske komisije, na sastanku stalnog odbora za hranu i životinjsko zdravlje održanom u četvrtak 24. ožujka. 

Radi se o 12 japanskih prefektura: Fukushima, Tokio, Gunma, Ibaraki, Tochigi, Miyagi, Yamagata, Niigata, Nagano, Yamanashi, Saitama i Chiba. 

Proizvodi iz tih regija moraju se testirati prije nego se šalju iz Japana i uz njih mora biti službeni dokument koji potvrđuje da ne sadrže radioaktivne čestice u postotku višem od sanitarnih granica dopuštenih u EU-u. 

Dodatni testovi bit će provođeni sustavom slučajnog odabira pri dolasku tereta u Europu. Ako budu premašene dopuštene razine, pošiljke će biti uništene ili poslane natrag u Japan. 

Proizvodi iz drugih japanskih regija trebaju imati certifikat o podrijetlu i također će biti podvrgnuti testovima u EU-u. 

Te mjere trebale bi stupiti na snagu krajem tjedna a o njima će se ponovno odlučivati svaki mjesec.(Hina)

 

Više o tome:

EUbusiness: Europe hits Japanese food imports with emergency tests