naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Odobreno 139 milijuna eura pomoći za poboljšanje infrastrukture na zapadnom Balkanu

Međunarodni donatori i financijske tvrtke prošle su godine u regiji zapadnog Balkana, uključujući Hrvatsku, odobrili ukupno 139 milijuna eura bespovratne pomoći za projekte poboljšanja infrastrukture, priopćeno je u petak 25. ožujka iz Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD).  

Kako bi iskazali potporu europskoj perspektivi zemalja u regiji, Europska komisija, Europska investicijska banka, Europska banka za obnovu i razvoj i Razvojna banka Vijeća Europe uspostavili su Investicijski okvir za zapadni Balkan (WBIF), čime je pojednostavljeno financiranje projekata u zemljama u regiji. 

WBIF je pokrenut u prosincu 2009. i dosad su u sklopu tog programa odobrena 42 zahtjeva za dodjelom bespovratne pomoći u ukupnom iznosu 139 milijuna eura. 

Od toga je 116 mililijuna eura odobrila Europska komisija u sklopu programa pomoći za zemlje u procesu pristupa EU. Preostala 23 milijuna odobrile su međunarodne financijske institucije i donatori, ističe se u priopćenju. 

Ukupna je vrijednost 73 projekta u regiji zapadnog Balkana, u čijem financiranju sudjeluje WBIF, šest milijardi eura. 

Pomoć je namijenjena skupini zemalja zapadnog Balkana, koja uz Hrvatsku uključuje Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Bivšu Jugoslavensku Republiku Makedoniju, Crnu Goru, Srbiju i Kosovo. 

Zemlje-donatori uključuju Austriju, Kanadu, Češku, Dansku, Finsku, Njemačku, Grčku, Mađarsku, Irsku, Italiju, Luksemburg, Nizozemsku, Norvešku, Poljsku, Slovačku, Sloveniju, Španjolsku, Švedsku i Veliku Britaniju.  

Hrvatskoj je u sklopu WBIF-a do kraja prošle godine odobreno ukupno 800 tisuća eura bespovratne pomoći za projekt gradnje zatvorskog sustava u Šibeniku ukupne vrijednosti 72 milijuna eura. 

Prošle je godine WBIF bio fokusiran na infrastrukturu, pa je gotovo polovina projekata bila usmjerena na bolju opskrbu pitkom vodom i poboljšanu mrežu za odvodnju otpadnih voda. Nešto manje od četvrtine projekata ciljalo je na poboljšanu željezničku i cestovnu infrastrukturu, 16 posto na energetsku a šest posto na socijalnu infrastrukturu. 

U tekućoj godini u fokusu će biti pomoć malim i srednjim poduzećima i inicijative u sklopu borbe protiv promjene klime, ističe se u priopćenju.(Hina) 

 

Više o tome:

Europska komisija: EUR 6 billion for new projects in successful first year of Western Balkans Investment Framework