naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Poljski europarlamentarac: EU mora promijeniti svoju politiku na Mediteranu

Na nedavne događaje u europskom susjedstvu, na južnom Sredozemlju, svakodnevno stižu reakcije iz Europske unije. Revolucije i korjenite političke promjene u Tunisu, Egiptu i najnovija događanja u Libiji pokrenula su niz mjera za 'rekonstrukciju' politika Europske unije  prema toj regiji. 

Poljski zastupnik u Europskom parlamentu Jacek Saryusz-Wolski kritizirao je manjak aktivne politike Unije prema krizama u regiji Mediterana u svojem posljednjem interviewu za europski informativni portal EurActiv.  

Istaknuo je prije svega, kako je sadašnja politika Unije prema zemljama u kojima se događaju takve korjenite političke promjene nedefinirana i nedostatna. Osim što bi trebala aktivnije podržati razvoj demokracije i razvoj ljudskih prava, politika Unije prema zemljama Mediterana treba se redefinirati, već i zbog same geostrateške pozicije regije u odnosu na  Europu.  

Saryusz-Wolski dodao je kako su u europskoj politici prema tim zemljama, nažalost prevladali ekonomski interesi, fokusirajući se na uvoz nafte i plina (interesi Europe), zanemarujući lokalne politike koje su intenzivno kršile ljudska prava i zanemarivale osnovne uvjete građana za život. 

Val revolucija kojima se ističu demokratske aspiracije građanstva tih zemalja i traže osnovna ljuska prava, bio je godinama zanemarivan od strane Unije, kao i politika prema susjednoj regiji koja je godinama podržavala održavanje statusa quo.  

Saryusz-Wolski je istaknuo kako je trebalo doći do izvanrednog stanja u Sjevernoj Africi i na Bliskom Istoku, da bi vladajuće strukture Unije uvidjele potrebu za preoblikovanjem svoje politike prema toj regiji. Ključno je, ne samo za regiju, već i za Uniju, razmotriti zahtjeve građana zemalja te regije, kako bi se osigurao mir i otklonila svaka mogućnost potencijalne ugroze za Europu, ističe Saryusz-Wolski.  

Poljski zastupnik je zaključio kako je pomoć građanima tih zemalja 'ne samo politička već i moralna odgovornost'. Rekavši kako EU mora reagirati na ono što se događa na jugu Mediterana na minimalno dvije razine: zaustaviti ubijanje civila u Libiji, i uspostaviti potpuno novu politiku prema toj regiji kako bi se moglo učinkovito reagirati na daljnje događaje. Prioritet politike trebao bi biti uspostava demokracije, a ne stabilnosti pod svaku cijenu. 

Podržavajući zabranu zone letenja, istaknuo je kako je to jedan od načina zaustavljanja masovnog pokolja u Libiji. Nadalje Unija treba imati ulogu obnavljanja i rješavanja post-konfliktne situacije, ekonomski pomažući razvitak demokratskog civilnog društva, napominje poljski europarlamentarac.
Apelirajući na Mađarsku, kao trenutnu predsjedavajuću državu Unije, oko aktiviranja politike prema regiji, rekao je kako će Poljska kao iduća predsjedavajuća država Unije aktivnije baviti tom regijom 'ne samo za dobrobit regije, nego i za dobrobit čovječanstva'. 

Iva Kornfein