naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Europljani nisu svjesni koliko otpada proizvode

Gotovo 60 posto europskih građana smatra da u svojim kućanstvima ne proizvode previše otpada premda statistike pokazuju da svake godine proizvedu u prosjeku gotovo pola tone otpada, a nisu svjesni ni koliko bacaju hrane, priopćila je u ponedjeljak 28. ožujka Europska komisija.  

Ispitivanje 'Stajališta Europljana prema učinkovitom iskorištavanju resursa' pokazalo je također da se većina europskih građana slaže oko potrebe boljeg prikupljanja otpada, a za osam od deset prilikom kupnje važno je može li se proizvod ponovno upotrijebiti ili reciklirati. 

'Ovo ispitivanje pokazuje da većina nas ne shvaća koliko doista bacamo. Kada se stvaranje otpada ne može spriječiti, moramo ga iskoristiti kao dragocjen resurs. Velik dio našeg otpada može se ponovno upotrijebiti ili reciklirati, od hrane i vrtnog otpada do starih mobitela. A tako se može i uštedjeti. Manjim bacanjem hrane, primjerice, europska kućanstva mogla bi uštedjeti oko 500 eura na godinu', rekao je europski povjerenik za okoliš Janez Potočnik. 

Ključan zaključak ispitivanja je opći nedostatak svijesti Europljana o tome koliko otpada proizvodi njihovo kućanstvo budući da u 21 od 27 zemalja većina građana smatra da ne proizvodi previše otpada. Najviši postotak takvih građana je u Latviji (73 posto), Bugarskoj (74 posto) i Rumunjskoj (75 posto). 

Europljani nisu ni svjesni koliko hrane bacaju, desetina njih kaže da kupljenu hranu uopće ne bacaju, dok ih sedam od 10 kaže da baca 15 posto ili manje, kaže dalje ispitivanje. 

Sedamdeset posto složilo se da su potrebne učinkovitije službe sakupljanja otpada.  

Velika većina europskih građana (86 posto) kaže da bi kupovala proizvode od recikliranih materijala. Želja za kupovinom takvih proizvoda ide od 51 posto u Litvi do 96 posto u Švedskoj i Danskoj. 

Sedamdeset posto građana spremno je kupiti proizvode iz druge ruke, poput namještaja, elektronske opreme ili tekstila. Najviše takvih, više od osamdeset posto, ima u Danskoj, Finskoj i Švedskoj, a najmanje u Slovačkoj (40 posto).(Hina) 

 

Više o tome:

Europska komisija: EU survey shows many Europeans don't know how much they throw away