naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
EU treba nastaviti proces proširenja

Europska unija treba poslati poruku da se proces proširenja nastavlja te pokušati postići napredak kada se radi o pregovorima s Turskom, rekao je mađarski ministar vanjskih poslova Janos Martonyi.  

'Želimo napredovati u pregovorima s Turskom. Smatramo da je prioritet ići naprijed po tom pitanju, pa makar i sporo', rekao je Martonyi, čija zemlja predsjeda EU-om, u ponedjeljak 28. ožujka tijekom posjeta Rumunjskoj. 

'Europska unija treba poslati političku poruku da se proširenje nastavlja te da zemlje koje ispunjavaju europske zahtjeve mogu postati članicama bloka', naglasio je na konferenciji za novinare u Cluj-Napoci, u sjeverozapadnoj Rumunjskoj. 

Dodao je kako se nada da će se tijekom mađarskog predsjedanja otvoriti neko poglavlje pregovora s Turskom. 

Europski povjerenik za proširenje Štefan Fuele priznao je nedavno da su se pregovori s Turskom u posljednje vrijeme usporili, uvelike zbog pitanja Cipra. Osim toga, punopravnom članstvu Turske protive se Francuska i Njemačka. 

Turska je dosad otvorila 13 od 35 poglavlja pregovora, a zatvorila samo jedno. 

Hina