naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Pusić: RH svojim utjecajem može nadmašiti svoju veličinu

Sposobnost Hrvatske da pridonese stabiliziranju regije dat će joj veću važnost, kao i podlogu za veći utjecaj unutar EU-a, nego što je njezina veličina i ekonomska snaga, izjavila je u utorak 29. ožujka u Zagrebu predsjednica Nacionalnog odbora za praćenje pregovora s EU-om i predsjednica saborskog Kluba zastupnika HNS-a Vesna Pusić na okruglom stolu Političke akademije HNS-a o temi 'Hrvatska vanjska politika'.  

'Naša sposobnost da pridonesemo stabiliziranju ove regije dat će nam i veći značaj i podlogu za veći utjecaj unutar europskih institucija i unutar EU-a nego što je naša veličina i ekonomska snaga', kazala je.  

Istaknula je da je BiH ključ stabilnosti u regiji i da bez njezina stabiliziranja nema stabilnosti u regiji te je naglasila da Hrvatska stoga treba imati posebnu politiku prema BiH. 

'Činjenica našeg ulaska u Europsku uniju mijenja na nekoliko razina hrvatsku situaciju. Prvo, mi ćemo barem u sljedećih pet godina, a možda i duže biti jedina zemlja u regiji koja će biti članica EU-a. To nam u regiji daje poseban status i ulogu i mislim da smo sazreli kao društvo, kao politička zajednica, do razine da prepoznajemo kako je funkcioniranje i napredovanje zemalja u susjedstvu prema europskim standardima ... za Hrvatsku sigurnosno i ekonomsko pitanje', rekla je Pusić. 

Predsjednik saborskog Odbora za europske integracije Neven Mimica, koji je govorio o institucijama EU-a, rekao je da su zemlje članice EU-a počele unositi svoje nacionalne interese u proces proširenja, ocjenjivati koliko pojedina nova članica može utjecati ili na unutarnju strukturu EU-a ili na njihov vlastiti položaj unutar institucija EU-a.  

Stoga kada se govori o završetku pregovora do lipnja dio problema, ili dio dilema je li to moguće završiti, proizlazi gotovo više iz različitog odnosa prema brzini, intenzitetu proširenja nego iz same unutarnje sposobnosti Hrvatske da dovrši sve što je potrebno za završetak pregovaračkog procesa, kazao je. 

'Uglavnom, Hrvatska u takvim europskim odnosima između politike unutarnjeg produbljivanja EU-a i politike proširenja nije nažalost zemlja koja je imala bilo kakve koristi od ukupnog europskog pristupa novim članicama. Imamo u osnovi situaciju u kojoj puno toga moramo sami napraviti i puno toga unutar europskih dilema moramo sami prevladati svojom aktivnošću i uvjerljivošću', istaknuo je.

 Međutim, kako je dalje rekao, nakon što prođe takav put Hrvatska će biti savršena članica EU-a i bit će bolje pripremljena od svih prethodnih koje su ulazile u članstvo. 

Hina