naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Fuele: Brzina približavanja EU ovisi o Srbiji

Povjerenik Europske unije za proširenje Štefan Fuele izjavio je u utorak 29. ožujka, nakon sastanka s potpredsjednikom srbijanske vlade za europske integracije Božidarom Đelićem, kako je 2011. godina vrlo važna za proširenje Unije te da će od same Srbije, kao i rezultata u suradnji s Haaškim tribunalom, ovisiti kojom će se brzinom ona kretati ka članstvu u EU.  

Fuele je, na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji kazao kako Srbija mora biti ambiciozna te pokušati dostići najviše europske standarde što zahtijeva promjenu u načinu razmišljanja i ponašanja te ozbiljno pristupanje reformama.  

Govoreći o suradnji Srbije s Haaškim tribunalom Fuele je kazao kako je to za zemlje članice EU vrlo važno pitanje te kako je važno da obveze na tom planu prate i konkretni rezultati. 

Upitan hoće li biti moguće da Srbija do kraja 2011. dobije status kandidata za članstvo u Uniji ako haaški optuženik Ratko Mladić ne bude uhićen i predan haaškom sudu, Fuele je kazao kako je to najviše u rukama država članica EU.  

'Države članice jasno su poručile, a ja ponavljam, kako posvećenost suradnji s Haaškim sudom treba biti popraćena konkretnim rezultatima i ti konkretni rezultati su nešto što se očekuje', kazao je. 

Govoreći o započetom dijalogu Beograda i Prištine, Fuele je istaknuo kako je najvažnije da taj dijalog donese konkretne koristi ljudima koji žive na Kosovu. Također je ukazao i na velika očekivanja kada je riječ o regionalnoj suradnji. 

Potpredsjednik srbijanske vlade Đelić je istaknuo kako ova godina može biti odlučujuća za europsku perspektivu Srbije i cijele regije te ponovio kako je strateški cilj Srbije u ovoj godini dobivanje statusa kandidata za članstvo u EU i određivanje datuma za početak pregovora o pristupanju. 

'Na tom putu mi ne očekujemo nikakve privilegije, već veoma dobro znamo da takav status iziskuje duboke, brze i kvalitetne reforme', rekao je Đelić dodavši kako je Fueleu poručio da će Srbija ispuniti planirane reforme i sve što je predviđeno Akcijskim planom. 

Fuele se tijekom prijepodneva, zajedno sa srbijanskim predsjednikom Srbije Borisom Tadićem, obratio sudionicima na obilježavanju 20. obljetnice međunarodnog programa obrazovne suradnje 'Tempus'. 

Razgovarao je i s ministrom unutarnjih poslova Ivicom Dačićem i ministricom pravosuđa Snežanom Malović, a zatim posjetio i srbijanski parlament gdje se sastao s predsjednicom skupštine Slavicom Đukić Dejanović.  

Fuele se također obratio zastupnicima u srbijanskom parlamentu te je poručio kako je Srbija dobrodošla u EU i da je zamor od proširenja Unije samo mit te je pozvao državne institucije na pojačane napore u provođenju reformi.(Hina)

 

Više o tome:

Europska komisija: Commissioner Füle visits Serbia