naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Katastrofa u Japanu potaknula reforme nuklearnih politika u Europi

Na sastanku Odbora za zaštitu okoliša Europskog parlamenta održanog u srijedu 16. ožujka, povjerenik Europske komisije za energetiku Guenther Oettinger izjavio je kako je nuklearna kriza u Japanu 'nažalost u Božjim rukama'. Njemački povjerenik u Europskom je parlamentu  dodao kako se Japan suočava sa nekom vrstom 'apokalipse'. 

Reakcije na prirodne i nuklearne katastrofe koje su se dogodile u Japanu, stižu svakodnevno iz Unije. Reakcije idu u dva smjera – jedan se odnosi na humanitarnu i ekonomsku pomoć Japanu, a drugi je usmjeren na revizije i reforme nuklearnih politika unutar Unije. 

Na sastanku Odbora primat revizije dobila su  postrojenja u Belgiji, postrojenje Civaux u Francuskoj, postrojenje Philippsburg u Njemačkoj i postrojenje Forsmark u Švedskoj, označena kao elektrane sa potencijalnim rizikom. 

Postrojenje Kozloduy u Bugarskoj koje je pušteno u rad u ožujku 2005. godine, naišlo je također na velike kritike, te je po hitnom postupku sazvan izvanredan sastanak kako bi se raspravilo o daljnjem radu nuklearke - čini se kako je japanska katastrofa izazvala  preispitivanje i reviziju nuklearne politike diljem Europe. 

Iako je ovom katastrofom dovedena u pitanje sigurnost i učinkovitost nuklearne energije, energetski stručnjaci Unije tvrde da su elektrane ipak jedan od najboljih oblika stvaranja energije, te ističu da one doprinose smanjenju utjecaja globalnog zagrijavanja Zemlje. 

Pored revizije nuklearnih politika, Unija se također angažira oko pomoći koja je prijeko potrebna Japanu. Kako je kataklizmičan scenarij prouzrokovan ne samo stanjem u nuklearnim elektranama, već je prouzročen potresima i tsunamjem, ubivši pritom tisuće ljudi, japanske vlasti napominju kako oštećeni reaktori u Fukushimi nisu ubili nikoga, ali predstavljaju veliku opasnost zbog radijacije. 

Kao prvi korak u pomoći, čelnici Europske unije ponudili su Japanu pakt kojim se odobrava povlaštena trgovina kako bi se pomoglo razrušenim područjima i olakšalo distribuciju proizvoda prijeko potrebnim za život. Unija je također kao pomoć ponudila dizanje carinskih barijera i ograničenja u javnoj nabavi.  

Međutim, kako bi se zaštitila i europska strana od nežaljenih posljedica moguće radioaktivnosti proizvoda koji se uvoze iz Japana, Europska komisija je preporučila da se svaki uvezeni proizvodi iz Japana testira. To se prvenstveno odnosi na prehrambene proizvode koji se uvoze od 15. ožujka pa nadalje. 

Herman Van Rompuy,  predsjednik Europskog vijeća, pozvao je čelnike Unije da 'kao pravi prijatelji Japana' razmotre stratešku važnost značaja odnosa EU-Japan. 

Iva Kornfein