naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Pusić za Reuters: dulji pregovori nose financijski gubitak

Hrvatska će izgubiti na financijskom planu ako ne završi pregovore s Europskom unijom u lipnju, za što su pak potrebni iznimni napori, kazala je u srijedu 30. ožujka u intervjuu za agenciju Reuters predsjednica Nacionalnog odbora za praćenje hrvatskih pregovora s EU-om Vesna Pusić.  

'Možemo završiti pregovore u lipnju ako uložimo golemi napor u ispunjavanje preostalih kriterija. Ali čak i tada uspjeh nije zajamčen. Međutim, sigurno nećemo završiti ako ne budemo zapeli svom snagom', kazala je Pusić. 

Europska unija namijenila je Hrvatskoj 3,5 milijarda eura za prve dvije godine članstva, pod uvjetom da se Zagreb priključi Uniji 2012. To je već sada nemoguće zbog ratifikacijskog procesa koji traje i do dvije godine. 

'Već smo izgubili sredstva za 2012. godinu, a ako ne završimo pregovore u lipnju izgubit ćemo i sredstva za 2013. Tada dolazi novi i još nepoznat financijski okvir za razdoblje nakon 2014.', objasnila je Pusić. 

Naglasila je da je problem Hrvatske više u tome kako uvjeriti europske članice u vjerodostojnost i održivost reformi nego u ispunjenju formalnih kriterija. 

Osim toga, hrvatski dužnosnici moraju poduzeti snažnu diplomatsku inicijativu prema članicama EU-a kako bi uklonili moguće sumnje u kvalitetu reformi. 

Kako piše agencija Reuters, neki europski diplomati u Zagrebu izražavaju sumnju u mogućnost dovršetka pregovora u lipnju. 'Mislim da će biti teško završiti pregovore u lipnju ako ne i nemoguće. Možda bi trebalo još nekoliko dodatnih mjeseci', rekao je jedan diplomat kojega navodi Reuters. 

Hina