naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Zbrka oko istrage korupcije u Europskom parlamentu

Europski parlament i dalje ne dopušta pristup europskim istražiteljima svojim zgradama, pišu u srijedu 30. ožujka europski mediji.  

Budući da se različita tijela bore oko toga tko bi trebao voditi istragu o korupciji, jača bojazan da bi inkriminirajući podaci u toj zbrci mogli biti uništeni. 

Europski ured za borbu protiv prijevara (OLAF) smatra da po ugovorima EU-a i zakonima ima jasan mandat za provedbu istrage, no to predsjednik Europskog parlamenta Jerzy Buzek ne priznaje. On smatra da je zadaća OLAF-a istraživanje slučajeva pronevjere novca EU-a. 

'Proračun EU-a ne mora nužno biti izravno pogođen', objasnio je glasnogovornik OLAF-a Pavel Borkovec. 'Očito je da je to navodno kršenje pravila unutar institucija EU-a, pa ako nije slučaj za OLAF, zašto imamo mandat da istražujemo službenike EU-a i članove europskih institucija', dodao je. 

Riječ je o slučaju koji je pokrenuo Sunday Times otkrivši da je nekoliko zastupnika EP-a bilo spremno primiti novac u zamjenu za podnošenje amandmana na neke zakone. 

Austrijski zastupnik Ernst Strasser (desni centar) i slovenski Zoran Thaler (socijalist) podnijeli su zbog toga ostavke, dok je rumunjski zastupnik Adrian Severn (socijalist) izbačen iz kluba zastupnika socijalista u EP-u, ali i dalje je neovisni zastupnik.  

Britanski je list u nedjelju objavio da je otkrio i četvrtog korumpiranog zastupnika, Španjolca Pabla Zalbu (desni centar), koji tvrdi da je žrtva 'zamke'.  

Njegov ured u EP-u u ponedjeljak je bio otvoren. Pristup uredima prve trojice zastupnika blokira interna zaštitarska tvrtka EP-a 'G4S', tvrtka u čijem je nadzornom odboru donedavno sjedio Strasser. 

Tužiteljstva država članica iz kojih potječu osumnjičeni zastupnici pokrenule su vlastite istrage. Transparency International izrazio je zabrinutost da bi preklapanje nadležnosti moglo spriječiti brzo rješenje skandala. Smatra da bi istragu trebalo voditi belgijsko tužiteljstvo.(Hina) 

 

Više o tome:

EUobserver: Row intensifies over investigation into MEP scandal