naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Komisija želi odgovornije ponašanje na tržištu stambenih kredita

Europska komisija u četvrtak 31. ožujka je usvojila novu direktivu o stambenim kreditima, koja bi i financijskim institucijama i korisnicima trebala donijeti više sigurnosti i koja ide u pravcu stvaranja jedinstvenog europskog tržišta stambenih kredita.  

U sektoru stambenog kreditiranja vrti se golemi novac (2008. ekvivalentan 50 posto europskog BDP-a) i na njih otpada 70 posto duga kućanstava. Financijska kriza pokazala je pogubne posljedice neodgovornog odobravanja kredita, zbog čega je u nekim zemljama došlo do prenapuhavanja a onda i do pucanja cjenovnog balona. 

'Tijekom naglog gospodarskog rasta i korisnici i oni koji nude kredite ponašali su se kao da razdoblje procvata nikad neće završiti. I jedni i drugi počeli su se neodgovorno ponašati, a korisnici nisu bili upozoreni na moguće posljedice svojih odluka. Predloženim mjerama nastoji se osigurati da korisnici raspolažu kvalitetnim informacijama prije potpisivanja ugovora i da se poboljša praksa odobravanja kredita diljem Europe', rekao je povjerenik za unutarnje tržište i usluge Michel Barnier. 

Komisija želi stvoriti jedinstveno paneuropsko tržište stambenih kredita, koje bi bilo konkuretno, odgovorno i učinkovito. 'Takvo tržište trebalo bi poticati mobilnost klijenata i prekogranične aktivnosti ponuditelja i posrednika kredita i stvoriti jednake, konkurentne uvjete za sve čimbenike na tržištu', navodi Komisija. 

Kako bi se pojačala prekogranična kreditna aktivnost, Komisija želi uvesti neku vrstu 'putovnice' ponuditeljima kredita, koja će im omogućiti da svoje usluge nude i u drugim zemljama članicama i olakšati provjeru kreditne sposobnosti i osobnu kreditnu povijest nekog potencijalnog klijenta u inozemstvu. 

Da bi se spriječilo neodgovorno ponašanje u tom sektoru, Komisija želi obvezati banke i druge kreditne institucije da bolje informiraju svoje klijente. Oni u svojim reklamama ne bi smjeli stvarati lažna očekivanja u vezi s cijenom i dostupnošću kredita. 

Također će biti obvezni davati savjete i procjene kreditne sposobnosti, a krediti se neće moći odobravati u slučaju negativne procjene, kao što se danas često događa jer banke računaju da se mogu namiriti prodajom nekretnine pod hipotekom, što rezultira katastrofalnim posljedicama kada se uruši tržište. 

Ponuditelji kredita također će, prema prijedlogu, morati jamčiti prijevremenu otplatu kredita kada se klijentima popravi osobna financijska situacija ili kada dobiju povoljniju kreditnu ponudu. 

Prijedlozi Komisije trebali bi otežati pristup kreditima građanima s nižim primanjima i onima koji su ranije imali problema s otplatom, ali te skupine su i najčešće žrtve neodgovornog ponašanja banaka. Prijedlog se upućuje Vijeću i Europskom parlamentu koji o tome suodlučuju. (Hina) 

 

Više o tome:

Europska komisija: Mortgages: better protection for European consumers