naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Najava Hrvatska
Čelnici države i stranaka o završetku pregovora

Predsjednica Nacionalnog odbora za praćenje pregovora s EU-om Vesna Pusić najavila je u četvrtak 31. ožujka da njezin Odbor 8. travnja organizira radni sastanak na kojem će sudjelovati predsjednik države, premijerka, predsjednik Sabora i predsjednici svih relevantnih proeuropskih političkih stranaka kako bi se dogovorili i usuglasili oko konkretnih zadaća za završnu fazu pregovaračkog procesa s Europskom unijom.  

Pusić je sastanak Odbora najavila na susretu u Saboru s izaslanstvom kluba zastupnika CDU/CSU-a njemačkog Bundestaga s kojim je razgovarala o dovršetku hrvatskih pregovora s EU-om, po priopćenju saborske službe za odnose s javnošću. 

Pusić je gostima predstavila rad Nacionalnog odbora i njegovu ulogu u pregovaračkom procesu s Europskom unijom. Istaknula je da je Odbor formiran 2005. godine kao rezultat političkog konsenzusa svih parlamentarnih stranaka u Hrvatskom saboru oko ulaska Hrvatske u Europsku uniju. 

Odbor drugi tjedan organizira radni sastanak na kojem će sudjelovati predsjednik države, predsjednica Vlade RH, predsjednik Sabora i čelnici svih relevantnih proeuropskih političkih stranaka kako bi se dogovorili i usuglasili oko konkretnih zadaća za završnu fazu pregovaračkog procesa, istaknula je Pusić. 

S njemačkim izaslanstvom odvojeno se sastao i potpredsjednik Hrvatskoga sabora i predsjednik Odbora za europske integracije Neven Mimica odvojeno su se sastali u četvrtak s izaslanstvom Kluba zastupnika CDU/CSU-a njemačkog Bundestaga s kojim su razgovarali o dovršetku hrvatskih pregovora s EU-om, priopćila je saborska služba za odnose s javnošću. 

Mimica je predstavio njemačkim gostima ulogu Hrvatskoga sabora u pregovaračkom procesu s Unijom. Istaknuo je da je Hrvatski sabor u postupku usklađivanja nacionalnog zakonodavstva sa zakonodavstvom Europske unije u posljednjih deset godina prihvatio više od 500 'europskih zakona'. 

Hrvatska se nalazi u završnoj fazi pregovaračkog procesa s EU te očekuje da će uz dodatne napore ispuniti sve uvjete za zaključenje pregovora u lipnju ove godine, istaknuo je Mimica.

Mimica je zahvalio Njemačkoj na potpori i dosadašnjoj suradnji, posebice na parlamentarnoj razini dviju zemalja. 

Gosti iz Bundestaga dali su punu podršku RH na njezinu putu u EU, naglasivši da cijene sve napore koje Hrvatska čini kako bi okončala pregovore do lipnja, stoji u priopćenju.

Hina