naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Potpora prikupljanju podataka o putnicima na letovima unutar EU-a

Budući da teroristi i kriminalci putuju sve složenijim rutama, većina država članica EU-a podržava inicijativu Velike Britanije da se proširi prijedlog o prikupljanju podataka o putnicima u zračnom prometu i na one koji putuju unutar granica EU-a. 

Europska komisija predstavila je nedavno opća načela sporazuma o prikupljanju podataka o putnicima u zračnom prometu s trećim zemljama. Po tom dokumentu, podaci bi se smjeli koristiti isključivo u borbi protiv terorizma i teškog međunarodnog kriminala. 

Velika Britanija smatra da bi prikupljanje podataka samo o destinacijama izvan EU-a bio velik sigurnosni propust, s čime se slaže veći broj država članica. 'U 15 država, više od 70 posto letova je unutar granica EU-a', kaže se u dokumentu EU-a. 

'Doista, analize protuobavještajnih agencija pokazuju da teroristi često koriste velike europske zračne luke umjesto izravnih međunarodnih letova i da su njihova putovanja sve složenija', kaže se. 

Na sastanku veleposlanika EU-a u srijedu, Španjolska, Francuska, Italija i Poljska bile su najglasnije u potpori da se u shemu uključe i letovi unutar EU-a, doznaje se iz diplomatskih izvora. 

Nisu, međutim, sve države članice uvjerene da je to u skladu s europskim zakonima o slobodi kretanja. 

Njemačka, koju podržavaju Austrija i Slovenija, ukazala je na 25 problema u nacrtu prijedloga, uključivo razdoblja čuvanja podataka i zaštitu podataka.  

Te bi države htjele ograničiti prikupljanje podataka samo na letove u i izvan trećih zemalja, dok bi se za četiri godine trebalo razmotriti treba li uključiti i letove unutar EU-a. 

Osim toga, države članice razmatraju treba li prikupljati podatke samo na određenim visokorizičnim letovima, što bi određivale same države. To je također prijedlog Velike Britanije koja provodi takvu praksu. 

Dogovor država članica o zakonskom prijedlogu očekuje se na jesen, nakon čega ga mora usvojiti Europski parlament.(Hina)

 

Više o tome:

EurActiv: EU rallies behind UK on collecting air passenger data