naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Pred Grčkom mogući novi krug rezova državne potrošnje

Grčka je suočena s mogućim novim krugom oštrih rezova nakon što je u nedjeljnom tisku objavljeno da je proračunski manjak u 2010. daleko iznad ranije procijenjenog.  

Po pisanju grčkih listova Kathimerini i Eleftheros Typos, prošlogodišnji proračunski manjak bio je u visini 10,6 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP), što bi bilo 1,1 postotni bod više no što se ranije procijenjivalo. 

Te su spekulacije u medijima počele u subotu nakon što je Kathimerini pozivajući se na svoje izvore objavio da je grčki statistički ured izvijestio Eurostat o manjku od 10,6 posto, a ne u visini 9,5 posto kao što je prvotno procijenjeno. 

'Grcima sada vjerojatno predstoji novi krug mjera štednje nakon što je otkriveno da brojke o kojima je Atena izvijestila EK u petak upućuju na manjak u 2010. za više od postotnog boda veći no što se prvotno mislil', piše Kathimerini. 

'Cijena rezova sada se penje na osam milijardi eura dodatnih fiskalnih ušteda na koje će vlada u Ateni biti primorana kako bi spasila proračun od totalnog urušavanja', piše grčki konzervativni list Eleftheros Typos. 

U ministarstvu financija nisu željeli ništa komentirati prije službene objave Eurostata najavljene za 26. travnja, ali nisu niti pobili medijske napise. Tamošnji ministar financija Georgij Papakonstantinu prošli je tjedan već izjavio da će manjak biti veći od 9,5 posto, no nije kazao za koliko. 

Hina