naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Poljska izgubila bitku oko emisije CO2 novih termoelektrana

Poljska je, čini se, izgubila bitku da se njezine nove termoelektrane na ugljen izuzmu iz europskog sustava plaćanja za dozvole za emisiju CO2, pokazuje interni europski dokument na koji se pozivaju europski mediji.  

Europski čelnici dogovorili su reformu europske sheme trgovanja dozvolama za emisiju CO2 na summitu u prosincu 2008., u skladu s ciljem smanjenja emisije CO2 za 20 posto do 2020. Po revidiranoj shemi, proizvođači električne energije morat će, primjerice, 2020. kupovati 100 posto dozvola za emisiju CO2. 

Najvažnije sporno pitanje u pregovorima bio je položaj industrijskih sektora koji su izloženi konkurenciji iz zemalja koje ne reguliraju emisiju CO2, poput Kine. Teška industrija, uključivo cementnu, čeličnu, aluminijsku i kemijsku, tvrdi da će zbog strožih pravila njezini troškovi toliko porasti da će morati preseliti svoje tvornice izvan EU-a, a time i emisije bez ikakvih koristi za okoliš. Time je izborila pravo da veći postotak dozvola za emisiju CO2 dobije besplatno. 

Pravila za raspodjelu besplatnih dozvola EK je trebao pripremiti do kraja 2010.  

Poljska je planirala podijeliti desetke milijuna besplatnih dozvola novim termoelektranama, na osnovi dvosmislenosti europskog dogovora o klimi iz 2008., no europski dužnosnici postrožili su te odredbe. Poljsko ministarstvo za okoliš nije komentiralo to izvješće. 

Ministri EU-a dogovorili su u prosincu 2008. da će od 2013. svi europski proizvođači električne energije morati plaćati za dozvole za svaku tonu emitiranog CO2. Poljska i nekoliko istočnoeuropskih zemalja tomu se usprotivilo, tvrdeći da bi to za njih bilo preskupo jer ovise o ugljenu.  

Da bi prihvatili dogovor, omogućeno im je da 2013. izdaju do 70 posto tih dozvola besplatno, smanjujući postupno taj postotak do ništice do 2020. 

Izuzeće se odnosilo i na elektrane koje su do kraja 2008. 'fizički započete', što je po raširenom mišljenju značilo da su 'već u izgradnji'. 

Poljska je prošle godine pokrenula diplomatsku inicijativu da se tu odredbu široko tumači kako bi uključila lokacije u pripremi, što bi omogućilo gradnju do 15.000 MW novih kapaciteta ili 10 do 20 termoelektrana na ugljen. 

No po konačnom pravnom tumačenju EK, da bi elektrana ostvarila to pravo, vidljivi građevinski radovi morali su početi prije kraja 2008. ili mora postojati potpisan ugovor o gradnji. 

'Komisija će tražiti jasne i utemeljene dokaze da su ti uvjeti ispunjeni', kaže se u dokumentu. Greenpeace vrši pritisak na Poljsku da se pridržava propisa, prilažući fotografije mnogih lokacija kako bi dokazao da se na njima ništa ne radi. 

'Europska komisija ne smije dopustiti Poljskoj da zaobiđe pravila kako bi izbjegla svoje obveze', rekla je aktivistkinja Greenpeacea Julia Michalak. 'Poljska ima realni potencijal za uštedu energije i obnovljive izvore energije i nema razloga da se provuče besplatno.' 

Organizacija za zaštitu okoliša WWF procijenila je da Poljska planira podijeliti dozvole za prosječno 33,6 milijuna tona CO2 na godinu, što je blizu cijele godišnje emisije Norveške ili Slovačke. 

Hina