naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
AI kritizira mađarsko predsjedništvo zbog imigrantske krize

Amnesty International kritizirao je mađarsko predsjedništvo EU-a zbog kršenja ljudskih prava i problema vezanih uz imigraciju, čime nisu zadovoljni ni mađarski partneri u Uniji, ponajprije Italija koja je suočena s velikim valom imigranata iz Tunisa, prenose agencije.  

Budimpešta 'kontinuirano ne uspijeva ispuniti svoje obećanje da će Uniji dati pečat humanosti', rekao je Nicolas Beger, direktor predstavništva AI-a pri europskim institucijama, predstavljajući u petak izvješće o prva tri mjeseca mađarskog predsjedanja EU-om, prenosi France presse. 

'Mađarska nije uspjela ostvariti napredak u pitanjima povezanim s imigracijom, azilom, pritvaranjem tražitelja azila i izbjeglica i nadzorom Frontexa, europske agencije za vanjske granice EU-a', rekao je. 

Europski partneri Mađarske također kritiziraju njezinu pasivnost na tom području u trenutku kada se gomilaju problemi u zemljama s druge obale Mediterana uzrokujući nezapamćeni val izbjeglica i imigranata. 

Zemlja koja predsjeda EU-om ima zadaću organizirati ministarske sastanke i iznositi prijedloge kako bi potaknula države članice da se dogovore. 

No mađarsko predsjedništvo EU-a odbilo je sazvati izvanredni sastanak ministara unutarnjih poslova EU-a o valu imigranata na talijanskom otoku Lampedusi i posljedicama rata u Libiji, kazali su europski izvori. 

'Posve su neučinkoviti', rekao je jedan neimenovani europski diplomat. 'Čini se da smatraju da ih se to ne tiče ili ne žele da ih se to tiče', dodao je drugi diplomat. 

Ministri unutarnjih poslova EU-a sastat će se 11. travnja u Luksemburgu. Trebali bi razgovarati o prihvaćanju 2000 Somalaca i Eritrejaca blokiranih na granici između Libije i Tunisa. Švedska je pristala primiti stotinjak tih ljudi, a o tome razmišljaju i druge članice. 

Italija je u međuvremenu zaprijetila da bi ilegalnim imigrantima iz Sjeverne Afrike mogla izdati privremene dozvole boravka koje bi im omogućile slobodno kretanje EU-om. 

'Readmisija je glavno rješenje' krize, rekao je u petak talijanski premijer Silvio Berlusconi, ali 'mnogi imigranti izrazili su želju da se pridruže svojim obiteljima i prijateljima u Francuskoj, Njemačkoj i drugim zemljama.' 

'S obzirom na želje migranata da otputuju u druge zemlje, mogli bismo im izdati privremene dozvole boravka koje bi im omogućile slobodno kretanje Europom', rekao je.  

Berlusconi je također rekao da će imigranti koji žele otputovati u druge zemlje biti 'prebačeni u prihvatne centre u blizini granice'. 

Talijanski ministar unutarnjih poslova Roberto Maroni rekao je da Italija time želi 'izvršiti pritisak' na Europu koja 'uopće ne želi surađivati' u rješavanju tog problema.

Konačna odluka o tomu bit će donesena nakon Berlusconijeva posjeta Tunisu u ponedjeljak posvećenog problemu imigranata. 

U Italiju je od početka godine stiglo više od 22.000 imigranata, većinom iz Tunisa. 

Italija opetovano optužuje EU, osobito Francusku, da nije dovoljno solidarna s njom u rješavanju tog problema. 

Berlusconi i francuski predsjednik Nicolas Sarkozy dogovorili su u nedjelju da će 'što je prije moguće' organizirati sastanak o toj temi. 

Berlusconi planira i sastanak s predsjednikom Europske komisije Joseom Manuelom Barrosom. 

Francuska je također pozvala Europsku komisiju da iznese konkretne prijedloge i poduzme odlučne korake za rješavanje krize. 

Europska povjerenica za imigraciju Cecilia Malmstroem kritizirala je u petak Francusku što je uvela kontrole identiteta u graničnom području s Italijom kako bi presrela tuniske imigrante, ocijenivši da ih francuske vlasti ne smiju vraćati u Italiju. 

Francuski ministar unutarnjih poslova Claude Gueant u subotu je u pisanom odgovoru povjerenici istaknuo da su te readmisije u skladu sa zakonom. 

'Direktiva o 'povratku' od 16. prosinca 2008. predviđa ... praksu readmisije građana trećih zemalja u ilegalnom statusu između država članica na osnovi postojećih bilateralnih sporazuma. Francusko-talijanski sporazum od 3. listopada 1997. važeći je pravni okvir, koji pozorno poštujemo', poručio je Gueant. 

Francuska policija u graničnoj pokrajini Alpes-Maritimes svaki dan presretne četrdesetak ilegalnih imigranata iz Tunisa i vrati ih u Italiju. Gueant je istaknuo da su 'kontrole u graničnom području... u pojasu od 20 kilometara duž unutarnje granice također u skladu s europskim zakonom.'(Hina) 

 

Više o tome:

EUobserver: The state of democracy in Hungary: 'The illness has advanced to a new stage'