naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Službeni list EU-a na internetu bit će pravno važeći

Europska komisija predložila je u ponedjeljak 4. travnja da elektroničko izdanje Službenog lista Europske unije dobije pravni status, priopćeno je iz Bruxellesa.  

Trenutačno je pravno važeće samo tiskano izdanje Službenog lista EU-a. Novim prijedlogom, europski građani i tvrtke dobit će veću pravnu sigurnost i uštedjeti vrijeme i novac. 

Prijedlog slijedi trend na nacionalnoj razini jer sve države članice EU-a imaju elektroničke službene listove, a više od polovice ih ima jednakopravan pravni status. 

Da bi stupio na snagu, prijedlog treba jednoglasnu potporu država članica i pristanak Europskog parlamenta. 

'Prijedlog osigurava jednostavan, lak i pouzdan pristup europskom pravu putem interneta. U vrijeme krize, toplo pozdravljam tu odluku da se tvrtkama i građanima život učini lakšim i manje skupim', kazala je europska povjerenica za pravosuđe Viviane Reding. 

Službeni list utemeljen je još 1952. za tadašnju Europsku zajednicu za ugljen i čelik. Obvezujući su samo oni zakoni koji su u njemu objavljeni.  

Žele li europski građani ostvariti neko pravo na osnovi onoga što je objavljeno u Službenom listu, trebaju kopiju tiskanog izdanja, što moraju platiti. Pretplata za konzultiranje tiskane verzije Službenog lista trenutačno stoji oko 1000 eura na godinu. Komisija predlaže da online verzija bude besplatna. 

Prijedlog je dio Komisijinih napora da osigura jedinstvenu točku za pristup europskom pravu kroz prošireni portal EUR-Lex koji će biti pokrenut početkom 2012.(Hina) 

 

Više o tome:

Europska komisija: The EU’s Official Journal is going fully digital