naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
EU želi poboljšati suradnju s Kinom u svemiru

Europska unija želi poboljšati suradnju s Kinom u svemirskoj tehnologiji i 'dijeliti otvorene frekvencije u satelitskoj navigaciji', rekao je u ponedjeljak 4. travnja europski povjerenik za industriju Antonio Tajani, predstavljajući prvu europsku strategiju za svemir.  

'EU će također predložiti da se s drugim svemirskim silama i onima u razvoju, osobito Narodnom Republikom Kinom, uspostavi dijalog o svemiru, čiji će raspon i ciljevi biti definirani u odgovarajućim bilateralnim sporazumima', kaže se u dokumentu, koji prenose europski mediji.

'EU će tražiti konstruktivna rješenja za pitanja u kojima se surađuje i dijeljenje otvorenih frekvencija na području satelitske navigacije', dodaje se. 

Kina se 2003. kao investicijski partner priključila europskom projektu satelitske navigacije Galileo, koji je ove godine već trebao proraditi i čiji će troškovi vjerojatno premašiti planirani proračun od 1,5 milijardi eura. 

Premda 'China Galileo Industries' još postoji, Peking je u međuvremenu pokrenuo vlastiti projekt Beidou, koji će od iduće godine nuditi usluge satelitske navigacije južnoj Aziji, a do 2020. trebao bi biti globalan. 

'Galileo je jedan od Unijinih najvažnijih programa i prvi sustav satelitske navigacije namijenjen za civilnu uporabu. Omogućit će Uniji da ostane neovisna u tom strateški važnom području u vrijeme kada ovisnost o globalnim sustavima za navigaciju raste', kaže se u dokumentu. 

Dokument poziva i na dovršetak europskog programa za praćenje Zemlje GMES (Global Monitoring for Environment and Security), koji će pratiti promjene na zemlji, u oceanima i atmosferi, kvalitetu zraka i klimatske promjene, a koristit će se i u izvanrednim situacijama te na području sigurnosti. GMES bi trebao proraditi do 2014. 

Spominje se i Europski sustav za situacije u svemiru (ESSAS), koji će štititi svemirske postaje i satelite od svemirskog otpada, solarne radijacije i asteroida. 

'Svemir bi trebao postati integralni dio vanjske politike EU-a, osobito na korist Afrike', kaže se u dokumentu i dodaje da bi Europska komisija ove godine mogla predložiti europski svemirski program, ovisno o idućem dugoročnom proračunu EU-a. 

Europski proizvođači opreme za svemir ostvaruju promet od 5,4 milijardi eura i zapošljavaju više od 30.000 visoko kvalificiranih stručnjaka. U Europi postoji 11 velikih satelitskih operatera koji koriste 153 komunikacijska satelita, ostvarujući promet od 6 milijardi eura, a zapošljavaju više od 6000 ljudi. 

Kada Galileo i GMES zažive, Tajani očekuje 'gospodarske i socijalne koristi od oko 60 do 90 milijardi eura u idućih 20 godina.'(Hina) 

 

Više o tome:

Europska komisija: A new space policy for Europe: Independence, competitiveness and citizen’s quality of life