naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
EU potpisao Haašku konvenciju o uzdržavanju

Europska unija potpisala je u srijedu 6. travnja Haašku konvenciju o uzdržavanju koja će omogućiti lakšu suradnju država članica i trećih zemalja u naplaćivanju alimentacije i spriječiti dužnike da izbjegnu svoje obveze napuštanjem Europske unije, priopćeno je iz Bruxellesa.  

'Kada se obitelji raspadnu, često najviše pate djeca', kazala je europska povjerenica za pravosuđe Viviane Reding. 

'Europska unija već ima stroga pravila kako bi osigurala da djeca dobiju financijsku potporu ako roditelj živi odvojeno od njih u drugoj državi članici. Potpisivanjem ove međunarodne konvencije osigurat će se da djeca dobiju istu zaštitu ako se roditelj preseli izvan EU-a', dodala je.

'Interesi djece moraju biti na prvom mjestu i roditelji ne bi smjeli moći izbjeći svoje dužnosti napuštanjem EU-a', istaknula je Reding, pozivajući i druge međunarodne partnere da ratificiraju tu konvenciju. 

Haaška konvencija o uzdržavanju (2007.) stvorit će zajednički pravni okvir između EU-a i trećih zemalja koje je ratificiraju za lakše naplaćivanje alimentacije u slučajevima međunarodnih razvoda. 

Budući da se većina zahtjeva za uzdržavanje odnosi na djecu, konvencija je ponajprije mjera za zaštitu djece. Ona uspostavlja svjetski sustav suradnje između nacionalnih vlasti, osigurava besplatnu pravnu pomoć u slučajevima uzdržavanja djece i poboljšava procedure za priznanje i provedbu sudskih odluka o uzdržavanju. Novi sustav ubrzat će također procedure pronalaska dužnika koji se skrivaju, a koje su trenutačno duge i složene, navodi EK. 

Na međunarodnoj razini, konvencija zaokružuje haški sustav obiteljskog prava koji se odnosi na otmice djece, odgovornost roditelja i međunarodna usvajanja. 

Konvenciju je potpisalo mađarsko predsjedništvo EU-a. Odluku o ratifikaciji donijet će države članice odnosno njihovi ministri pravosuđa na sastanku 9./10. lipnja. Konvencija bi trebala stupiti na snagu 2013. 

Konvenciju su već potpisali SAD, Norveška i Ukrajina. Očekuje se da će je potpisati i Japan, Kina, Rusija, Australija, Kanada i Brazil kada je ratificiraju EU i SAD. 

U EU postoji oko 16 milijuna međunarodnih bračnih parova, a oko 30 milijuna europskih građana živi izvan EU. Po zadnjim podacima, u EU je 2007. provedeno 1,2 milijuna razvoda. Međunarodne statistike o broju zahtjeva za uzdržavanje u međunarodnim razvodima ne postoje.(Hina) 

 

Više o tome:

Europska komisija: Children in EU to benefit from speedier maintenance payments from abroad