naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Javna rasprava o poboljšanju korporativnog upravljanja u EU

Europska komisija pokrenula je u utorak 5. travnja javnu raspravu o tome kako poboljšati upravljanje europskim kompanijama kako bi se povećala njihova konkurentnost i izbjegle nove krize, a jedna od mogućnosti je i uvođenje kvota za žene u upravnim odborima, priopćeno je iz Bruxellesa.  

Javna rasprava uključuje niz pitanja kao što su poboljšanje raznolikosti sastava i funkcioniranja upravnih odbora, praćenje i provedba postojećih nacionalnih kodeksa za korporativno upravljanje te poticanje većeg angažmana dioničara.  

Komisiju ponajprije zanima učinkovit rad upravnih odbora u kojima želi veću zastupljenost žena i stručnjake različitih nacionalnosti i profila. Postavlja se i pitanje uvođenja kvota za žene u upravnim odborima.  

'Treba li prisiliti kompanije izlistane na burzi da osiguraju bolju rodnu ravnotežu u upravnim odborima. Ako da, kako?', pita EK. 'Moguće su različite mjere, poput uvođenja kvota', navodi Komisija, priznajući da je to pitanje 'složeno'. 

Po podacima EK, na deset članova upravnih odbora u Europi dolazi samo jedna žena, a u 97 posto slučajeva na njihovom su čelu muškarci. 

Europska povjerenica za pravosuđe Viviane Reding i predsjednik Europskog parlamenta Jerzy Buzek zauzeli su se u ožujku za uvođenje kvota za žene kao posljednje solucije ako kompanije ne reformiraju upravne odbore. 

Reding je zatražila da se broj žena u upravnim odborima poveća na 30 posto do 2015. i na 40 posto do 2020.  

'U sadašnjoj gospodarskoj situaciji, moramo više nego ikad osigurati da se kompanijama dobro upravlja i da su pouzdane i održive. Previše kratkoročnog razmišljanja imalo je katastrofalne posljedice. Zato smo danas pokrenuli raspravu o učinkovitosti postojećeg okvira za korporativno upravljanje. Iznad svega, potrebno je da upravni odbori kompanija budu učinkovitiji i da dioničari u potpunosti preuzmu svoje odgovornosti', rekao je povjerenik za unutarnje tržište i usluge Michel Barnier. 

Javna rasprava traje od 22. srpnja 2011. Na osnovi njezinih rezultata, Komisija će odlučiti treba li pripremiti zakonski prijedlog o tom pitanju.(Hina) 

 

Više o tome:

Europska komisija: Corporate governance framework for European companies: what needs to be improved?