naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
EU nagrađuje očuvanje suhozida

Europska komisija u četvrtak 7. travnja je objavila popis od 27 dobitnika nagrade Europske unije za kulturnu baštinu, među kojima je i hrvatska udruga '4 grada – Dragodid' za očuvanje suhozida, tradicijskog načina gradnje na istočnoj obali Jadrana.  

Udruga je osnovana radi proučavanja i primjene tehnika, materijala i struktura tradicijskog graditeljstva na hrvatskom kršu. Ishodište projekta je selo Dragodid na otoku Visu, a glavne aktivnosti udruge su organizacija suhozidnih graditeljskih radionica i popularizacija suhozidne tehnike gradnje. 

Od 140 prijavljenih projekata na natječaju izabrano je 27 pobjednika iz 31 europske zemlje. Nagrade će biti podijeljene 10. lipnja u Amsterdamu u nazočnosti povjerenice za obrazovanje i kulturu Andrule Vasiliu i Placida Dominga, svjetski poznatog tenora, predsjednika organizacije Europa Nostra, koja je zajedno s Komisijom suorganizator natjecanja. 

Europa Nostra okuplja 250 nevladinih organizacija, 150 pridruženih organizacija i 1.500 pojedinaca iz više od 50 zemalja i zauzima se za očuvanje europske kulturne baštine. 

Na svečanosti u Amsterdamu, između 27 pobjednika bit će proglašeno i šest dobitnika velike nagrade. 'Kulturna baština bitan je dio naše kulturne raznolikosti i zajedničke povijesti; ona objedinjuje našu prošlost, sadašnjost i budućnost. Ona je Europu učinila najcjenjenijom turističkom destinacijom u svijetu i daje veliki doprinos europskom gospodarstvu', rekla je povjerenica Vasiliu.(Hina) 

 

Više o tome:

Europska komisija: Winners of 2011 EU Prize for Cultural Heritage / Europa Nostra Awards announced