naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Barroso: kraj pregovora kad završite reforme

Pristupni pregovori Hrvatske s EU-om završit će kada Hrvatska završi sve reforme, rekao je u četvrtak 7. travnja u Zagrebu predsjednik Europske komisije José Manuel Barroso i istaknuo da članice Unije očekuju od Zagreba konkretne rezultate.  

'Završetak pregovora ovisi o tome kada će Hrvatska završiti ključne reforme', rekao je Barroso u obraćanju zastupnicima Hrvatskog sabora i dodao da za kraj pregovora treba ispuniti brojna mjerila, posebno u poglavlju Pravosuđe i temeljna prava. 

Čelnik EK-a nije spominjao datum završetka pregovora, nego je istaknuo da su pregovori 'u završnoj fazi, a njihov završetak nadohvat ruke'. 

'Sada ste na posljednjoj dionici puta prema članstvu u EU-u. To je najteža dionica, a pripreme su težak zadatak. Europski građani moraju znati da kada uđete, da je vaša zemlja za to potpuno spremna', istaknuo je Barroso. 

'Ja vas potičem u završnoj fazi pregovora, čestitam na impresivnim naporima, no te napore moramo finalizirati', rekao je prvi čovjek EK-a. 

Po njegovim riječima, s premijerkom Jadrankom Kosor ranije u četvrtak suglasio se kako je više nego ikada potrebno zadržati zamah u pregovorima, osobito u poglavlju Pravosuđe i temeljna prava gdje treba osnažiti borbu protiv korupcije, kažnjavanje ratnih zločina i poštivanje prava manjina. 

Barroso je u svome govoru nekoliko puta naglasio kako je najvažnije da Hrvatska bude spremna za punopravno članstvo, jer će samo tako moći iskoristiti prednosti članstva u zajednici 27 europskih zemalja. 

Biti dijelom najvećeg jedinstvenog tržišta na svijetu od 500 milijuna stanovnika i korištenje zajedničkih fondova najveće su koristi članstva u EU-u. 'No, te koristi ne dolaze same po sebi, za njih se treba dobro pripremiti', istaknuo je Barroso. 

Ocijenivši da je pristupanje Hrvatske katalizator za cijelu regiju, predsjednik EK-a je rekao da europska perspektiva zapadnog Balkana ostaje visoko na dnevnom redu EU-a, a da je njegova turneja po regiji koja je započela u Zagrebu dokaz opredijeljenosti tom povijesnom cilju. 

Barroso je nakon govora u Saboru prošetao Gornjim gradom i uspinjačom se spustio do Ilice te nastavio do Trga bana Jelačića gdje se u Gradskoj kavani susreo s predstavnicima hrvatskog civilnog društva. Poslijepodne ga je na Pantovčaku primio predsjednik republike Ivo Josipović. (Hina)

 

Više o tome:

Delegacija Europske unije u RH: Predsjednik Europske komisije Barroso u Hrvatskoj