naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Pusić: postoji konsenzus oko pristupanja EU

Današnji sastanak Nacionalnog odbora za praćenje hrvatskih pregovora s EU pokazao je da postoji konsenzus oko pristupanja Uniji, postignut je dogovor o usklađivanju vanjskopolitičkih aktivnosti te se razgovaralo o poglavlju 23 Pravosuđe i temeljna prava, kazala je u petak 8. travnja u Zagrebu predsjednica Nacionalnog odbora Vesna Pusić.  

'Svrha sastanka bila je trostruka i mislim da je ostvarena. Prvo je bilo utvrditi konsenzus postignut negdje 2004. o članstvu Hrvatske u EU kao zajedničkom strateškom cilju… Svi relevantni politički čimbenici sudjelovali su u ovim razgovorima što nedvosmisleno pokazuje da taj konsenzus postoji', kazala je Pusić u izjavi novinarima nakon sastanka Nacionalnog odbora u proširenom sastavu. 

Na toj su sjednici sudjelovali predsjednik države Ivo Josipović, predsjednica vlade Jadranka Kosor, predsjednik Sabora Luka Bebić, čelnici političkih stranaka zastupljenih u Nacionalnom odboru, Zoran Milanović (SDP), Radimir Čačić (HNS), Josip Friščić (HSS), koji je i inače član odbora, te Ivan Jakovčić (IDS) i Milorad Pupovac (SDSS).  

Nazočni su bili i ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković, ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković i ministar gospodarstva Đuro Popijač, te glavni pregovarač Vladimir Drobnjak. 

'Konsenzus postignut 2004. funkcionira', rekla je Pusić. 'Stav svih na sastanku bio je apsolutno podrška europskom strateškom cilju i zaključenju pregovora u lipnju, odnosno prije ljeta. Za Hrvatsku ima puno razloga zašto je to važno, od financijskih, vrlo opipljivih, do političkih', dodala je. 

Na novinarsko pitanje zbog čega premijerka Kosor prije nje u svojoj izjavi kao ni u odgovoru na novinarska pitanja nije željela potvrditi postojanje konsenzusa Pusić je kazala kako 'ne može komentirati što premijerka misli i što je njezin stav'. 

Premijerka Kosor na novinarsko pitanje o parlamentarnom konsenzusu kazala je da neće o tome govoriti sada nakon sjednice odbora, te dodala da je u svojoj izjavi kazala 'sve što je nužno reći o današnjem sastanku'. 

U izjavi Kosor je rekla da su ona i ministri u ime vlade rekli nekoliko konkretnih podataka o nastojanjima da se u razgovorima s kolegama iz zemalja članica EU dodatno ojača hrvatska pozicija, ponovivši da je dovršetak pregovora i ulazak u EU strateški cilj Hrvatske i da 'smo na kraju puta'.  

Naglasila je da je Hrvatska u četvrtak posjetom predsjednika Europske komisije Joséa Manuela Barrosa i povjerenika za proširenje Štefana Fülea dobila dodatno ohrabrenje i poticaj. 

Što se tiče poglavlja 23, Pusić je kazala da je to poglavlje jedina potencijalna prepreka zaključenju pregovora u lipnju. Ispunjavanje preostalih mjerila u tom poglavlju, naglasila je, apsolutno je nužni preduvjet ali nije dovoljan. 'Bez ispunjavanja tih mjerila mi svakako nećemo završiti pregovore. Ali ako ispunimo mjerila izrazito je važna i diplomatska aktivnost', rekla je. 

Naglasila je da je postignut dogovor o usklađenom djelovanju na diplomatskom planu između predsjednika države, predsjednice vlade i predsjednika parlamenta.  

'Tu je postignut dogovor o koordinaciji vanjskopolitičke aktivnosti i mogućnosti i potrebi da se dosegne što je moguće veći broj zemalja članica, ne u lobiranju nego u informiranju o tome što je postignuto u Hrvatskoj, poglavito vezano uz poglavlje 23', pojasnila je Pusić koja je neposredno uoči sastanka Nacionalnog odbora posjetila Banske dvore. 

Cilj je bio, kako je rekla, razgovarati o samom tijeku sastanka ali i o razgovoru koji je imala u četvrtak na večeri s predsjednikom Europske komisije Barrosom i povjerenikom Fueleom, te o jutrošnjem razgovoru s direktoricom u Općoj upravi za proširenje Europske komisije Alexandrom Cas Granje. 

U kratkoj izjavi nakon sastanka Zoran Milanović je kazao da 'dok mi ovdje razgovaramo o EU i pravnoj državi preko puta u Banskim dvorima se kroje izborne jedinici i krši Ustav. Hrvatskoj treba reda i reda ćemo uvesti'. 

Hina