naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Francuska ne želi tuniske imigrante iz Italije

Francuska je upozorila da neće prihvatiti val tuniskih imigranata nakon što je Italija u četvrtak 8. travnja odlučila odobriti im privremene dozvole boravka koje će im omogućiti da otputuju u druge države članice Schengenskog prostora, prenose europski mediji.  

Francuski ministar unutarnjih poslova Claude Gueant upozorio je da same dozvole neće biti dovoljne za slobodno kretanje Schengenskim prostorom, koji obuhvaća 25 država. 

'Dozvola boravka nije dovoljna, trebate također identifikacijske dokumente i, iznad svega, sredstva da se uzdržavate', rekao je Gueant, dodajući da će se žaliti EU-u zbog talijanske odluke. 'Ako ti uvjeti ne budu ispunjeni, Francuska ima puno pravo vratiti u Italiju' one na koje se to odnosi. 'To ćemo učiniti', rekao je. 

Francuska je 'sretna što Tunis ulazi u eru slobode i demokracije, ali se ne namjerava baviti valom tuniskih imigranata potaknutim isključivo gospodarskim razlozima', kazao je Gueant, a prenosi France presse. 

U Italiju je od siječnja stiglo više od 25.800 imigranata iz sjeverne Afrike, od kojih oko 21.000 iz Tunisa, rekao je talijanski ministar unutarnjih poslova Roberto Maroni. Po pisanju europskih medija, Francuska bi u krajnjem slučaju mogla zatvoriti granicu prema Italiji. 

Schenhenski sporazum dopušta državi članici da privremeno uvede granične kontrole sa susjednom schengenskom zemljom u slučaju prijetnje javnom redu. Takve mjere trebale bi ipak biti samo kratkoročne, primjerice kako bi se spriječio dolazak huligana na utakmicu. 

Europska povjerenica za unutarnje poslove Cecila Malmstroem kazala je prošli petak da bi se Francuska za tu odluku morala pozvati na ozbiljnu prijetnju javnom redu. 'No to ovdje nije slučaj', istaknula je. 

Njezin glasnogovornik Marcin Grabiec rekao je u četvrtak da države članice smiju izdavati dozvole boravka imigrantima. No istaknuo je da imigranti moraju imati dovoljno novca za boravak u drugoj državi članici, koji ne smije biti dulji od tri mjeseca.  

'U slučaju da ti uvjeti nisu ispunjeni, imigrante se može vratiti u državu članicu iz koje su došli', rekao je. Nije, međutim, rekao što bi imigrante moglo spriječiti da spale dozvole kada stignu na odredište kako ne bi bili vraćeni u Italiju. 

Francuske vlasti trenutačno vraćaju imigrante koji pokušaju prijeći granicu iz talijanske granične regije Ligurije na osnovi bilateralnog sporazuma o readmisiji.

Italija i Malta zatražile su da EU aktivira posebnu proceduru zaštite izbjeglica i prognanih, uvedenu 2001. nakon rata na Kosovu, no za to ne postoji potrebna kvalificirana većina. Procedura, koja do sada nikada nije bila primijenjena, predviđa da države članice podijele teret zbrinjavanja izbjeglica. Neki su smatrali da bi to trebalo učiniti zbog mogućeg novog vala izbjeglica iz ratnog sukoba u Libiji. Imigrante iz Tunisa smatra se ekonomskim migrantima i procedura se na njih ne odnosi.(Hina) 

 

Više o tome:

EurActiv: France prepares to shut down border with Italy