naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Barroso: BiH ima perspektivu ako provede reforme

Predsjednik Europske komisije José Manuel Barroso izjavio je u petak 8. travnja u Sarajevu kako vrata Europske unije ostaju otvorena i za Bosnu i Hercegovinu, no hoće li i kada ta zemlja postati punopravnom članicom Unije ovisi isključivo o reformama koje treba provesti.  

Barroso je u Sarajevo doputovao u sklopu regionalne mini-turneje nakon posjeta Hrvatskoj u pratnji europskog povjerenika za proširenje Štefana Fulea i voditelja odjela za Europu i središnju Aziju pri zajedničkoj službi EU za vanjske poslove Miroslava Lajčaka. 

Visoki dužnosnici Europske komisije sastali su se s članovima predsjedništva BiH, a nakon tih razgovora Barroso je novinarima izjavio kako je BiH zapravo već član europske obitelji iako još nije članica EU. 

Istaknuo je kako je EU pripravna i politički i financijski pomoći Bosni i Hercegovini na putu približavanja Uniji no taj se rezultat ne može dosegnuti bez nužnih reformi. 

'Prvi korak na tom putu sada je uspostava vlasti na državnoj razini', kazao je Barroso, aludirajući na činjenicu da ni šest mjeseci nakon izbora provedenih u listopadu 2010. godine BiH nema novu vlast zbog stalnih sukoba među najjačim političkim strankama. 

Političare u BiH Barroso je pozvao da pokažu više odgovornosti prema vlastitoj zemlji te da se u dogovaranju o ustroju nove vlasti pridržavaju duha kompromisa. 

'Kada postoji jasan program postoji i način da se postigne napredak', izjavio je predsjednik Europske komisije. 

Predsjednik predsjedništva BiH Nebojša Radmanović kazao je kako su Barrosa informirali o reformskim rezultatima koji su do sada postignuti. 

'U odnosu na postojeće okolnosti ti rezultati nisu mali, iako ni mi u BiH nismo zadovoljni brzinom kojom se provode reforme', kazao je Radmanović ističući kako je državni vrh BiH čvrsto opredijeljen za europske integracije. 

Dodao je kako su s visokim izaslanstvom Europske komisije razgovarali kako olakšati put BiH prema EU. 

Izrazio je uvjerenje kako tijekom godine BiH može ispuniti uvjete potrebne za podnošenje zahtjeva za kandidatski status.(Hina)

 

Više o tome:

Europska komisija: José Manuel Durão Barroso President of the European Commission Remarks by President Barroso following his meeting with the Presidency of Bosnia and Herzegovina Press Point Sarajevo, 8 April 2011