naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
EU procjenjuje da Portugal treba 80 milijardi eura

Ministri financija članica Europske unije zaključili su u petak 8. travnja da prezaduženi Portugal treba spasonosni zajam od oko 80 milijardi eura, objavivši da pregovori o sveobuhvatnom, višegodišnjem programu pomoći počinju odmah.  

Konačni dogovor trebao bi biti postignut do sredine svibnja i omogućiti prezaduženoj zemlji podmirivanje ogromnih obveza u lipnju, kazao je europski povjerenik za monetarnu politiku Olli Rehn. 

Rehn je kazao da se brojka od 80 milijardi eura bazira na 'vrlo, vrlo preliminarnim procjenama' i da će za utvrđivanje konačnog iznosa biti potrebno nekoliko 'tjedana empirijskog rada'. 

Portugal je ovaj tjedan postao treća zemlja eurozone koja je zatražila međunarodnu pomoć, nakon što su prošle godine više desetaka milijardi eura vrijedne pakete pomoći od Europske unije i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) dobile Grčka i Irska. 

Ministri financija EU-a, okupljeni u Mađarskoj na dvodnevnom sastanku, izjavili su u petak da će program ekonomske prilagodbe koji prati spasonosni zajam morati biti ambiciozniji od mjera odbijenih u parlamentu, najavivši teške pregovore. 

Rehn je rekao da je 'bitno' što je u Portugalu postignut međustranački dogovor, te dodao da će stručnjaci Europske komisije, Europske središnje banke i MMF-a uskoro otputovati u Lisabon radi detaljnog pregleda stanja u portugalskom proračunu. 

Program će se temeljiti na strogim uvjetima kako bi Portugal u konačnici dovoljno ojačao da može isplatiti svoje vjerovnike i najvjerojatnije će trajati tri godine, rekao je Rehn. 

To će zahtijevati ne samo smanjenje državne potrošnje, već i reformske mjere ciljane na jačanje konkurentnosti portugalskog gospodarstva, kazao je Jean Claude Juncker, premijer Luksemburga i glavni glasnogovornik zemalja eurozone. 

Krediti će najvjerojatnije uključivati i 'sredstva posebne namjene', za jačanje portugalskih banaka, rekao je Rehn. Te su banke plasirale značajna sredstva na ime zajmova stanovništvu i tvrtkama i mjesecima su se oslanjale na hitne pozajmice Europske središnje banke. 

Povjerenik EU-a dodao je da će Lisabon morati usvojiti i 'ambiciozan program privatizacije' kako bi zadovoljio svoje potrebe za financiranjem.(Hina)

 

Više o tome: