naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Reforma EU poljoprivredne politike odrazit će se na cijene

Planirana reforma europskog sustava izravnog subvencioniranja poljoprivrednika u zemljama članicama Europske unije odrazit će se na cijene poljoprivrednog zemljišta nakon 2014., prenose europski mediji tvrdnju jednog EU dužnosnika.  

Europska komisija zatražila je pošteniju raspodjelu izravne pomoći među starim i novim zemljama članicama u sklopu predstojeće reforme europske zajedničke poljoprivredne politike (CAP), čiji proračun doseže čak 55 milijardi eura godišnje. 

Na isplate izravne pomoći trenutno otpada oko 70 posto godišnjeg proračuna CAP-a. Pritom je europski prosjek pomoći 250 eura po hektaru, iako njihova visina u stvarnosti varira od više od 500 eura po hektaru, koliko dobiju poljoprivrednici u Grčkoj, do manje od 100 eura po hektaru isplaćenih onima u Latviji. 

'Cijene poljoprivrednog zemljišta djelomice se temelje na razini pomoći koju generiraju, kao i na drugim čimbenicima, kao što su cijene roba', kaže čelnik odjela gospodarskih analiza Komisijinog odjela za poljoprivredu Tassos Haniotis. 

'Preraspodjela izravne pomoći među zemljama članicama i unutar zemalja članica odrazit će se na vrijednost imovine, što će se početi osjećati i u nekim od najkonkurentnijih zemalja članica', kazao je on. 

Ranija je Komisijina analiza pokazala da bi izmjena sustava distribucije izravne pomoći među zemljama članicama trebala biti provedena postupno kako bi se izbjegao nagli rast ili pad cijena zemljišta u različitim dijelovima Europe, kazao je nadalje Haniotis. 

Stoga će Komisija, kada u drugom dijelu godine bude iznosila svoj prijedlog novog zakona o CAP-u, vjerojatno predložiti postupno podizanje razine izravne pomoći poljoprivrednicima u novijim zemljama članicama poput Poljske, Rumunjske i Bugarske. 

Poljska spada među novije članice koje u sklopu reforme europske poljoprivredne politike pozivaju na uvođenje jedinstvene stope izravne pomoći utemeljene na veličini poljoprivrednih površina. 

Komisija je pak u studenome isključila mogućnost uvođenja jedinstvene stope jer bi to značilo radikalnu preraspodjelu sredstava, već je umjesto toga odlučila zagovarati sustav prema kojemu bi poljoprivrednici u svim zemljama dobivali minimalni iznos od 250 eura po hektaru, koliki je trenutno europski prosjek.(Hina) 

 

Više o tome:

EurActiv: EU farm policy reform seen affecting land prices