naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Tusk za Guardian o proširenju EU-a na istok

Poljski premijer Donald Tusk kazao je u razgovoru za britanski Guardian da će se njegova zemlja po preuzimanju predsjedništva EU-a u drugoj polovici godine zauzeti za brže širenje Unije na istok, te neizravno najavio podršku Poljske Hrvatskoj.  

Tusk je u razgovoru objavljenom u izdanju od subote 9. travnja  naglasio da sve veća briga Unije za 'stanje na jugu ne smije biti nauštrb istoka' Europe.  

Poljski premijer je rekao da će među prioritetima poljskog predsjedništva EU-a neizbježno biti 'jug', s obzirom na implikacije nedavnih pobuna u sjevernoj Africi na zemlje južne Europe. Tusk je ipak dodao da EU 'ne može dopustiti da događaji u sjevernoj Africi blokiraju proširenje'. 

'Može li mi netko objasniti zašto bi Hrvatska patila zbog (libijskog čelnika Moamera) Gadafija?', upitao se Tusk, čija zemlja 1. srpnja od Mađarske preuzima predsjedanje 27-članom Unijom. 

Tusk se u razgovoru za britanski dnevni list također zauzeo za približavanje Bjelorusije i Ukrajine Europskoj uniji, bez obzira na činjenicu da je u Bjelorusiji 'još uvijek na vlasti diktator (Aleksandar Lukašenko)', a u Ukrajini je na izborima pobijedio 'povijesno nedemokratski Viktor Janukovič'. 

'Trebali bismo vjerovati u snagu i vitalnost vrijednosti koje čine Europsku uniju, i u koje susjedne zemlje mogu vjerovati i težiti da im se pridruže', rekao je Tusk. 

Hina