naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Komisija: negativni referendum na Islandu ne utječe na pregovore

Europska komisija u ponedjeljak 11. travnja je izrazila želju da se pitanje povrata islandskog duga nastalog stečajem banke Icesave što prije riješi te istaknula da odbacivanje dogovora o uvjetima otplate toga duga na subotnjem referendumu ne utječe na pristupne pregovore s Islandom.  

'Komisija uzima na znanje negativan ishod referenduma o novom zakonu o Icesaveu, koji se odnosi na otplatu duga Velikoj Britaniji i Nizozemskoj. S obzirom na važnost i mogući učinak koji ishod referenduma može imati, Komisija će pozorno pratiti razvoj događaja u okviru postojećih obveza Islanda koje proizlaze iz njegova članstva u Europskom ekonomskom prostoru (EEA). Ishod referenduma ne utječe na proces pregovora koji je u tijeku', kaže se u zajedničkoj izjavi povjerenika za proširenje Štefana Fuelea i povjerenika za unutarnje tržište i usluge Michela Barniera. 

Unatoč željama Komisije, pitanje povrata duga može ipak imati utjecaj na brzinu pristupnih pregovora jer je za svaku odluku u tom procesu potrebna suglasnost svih zemalja članica. 

Islanđani su u subotu na referendumu odbacili sa skoro 60 posto glasova novi dogovor o vraćanju duga od 3,9 milijardi eura. Riječ je o dugu prema britanskim i nizozemskim štedišama koji je nastao kada je banka Icesave 2008. godine otišla u stečaj. Britanska i nizozemska vlada su isplatile oštećene štediše i sada od Islanda traže povrat toga novca.  

To je već drugi referendum na kojem Islanđani pokazuju da ne žele vraćati dug koji nisu sami napravili.  

Na prvom referendumu u ožujku prošle godine, Islanđani su s 93,5 posto odbacili sporazum o vraćanju duga Nizozemskoj i Velikoj Britaniji. 

Pristupni pregovori s Islandom otvoreni su u srpnju prošle godine, ali stvarni pregovori po pojedinim poglavljima još nisu započeli. Sada je u tijeku screening pregovaračkih poglavlja, a očekuje se da bi prva poglavlja Island mogao otvoriti na međuvladinoj pristupnoj konferenciji 27. lipnja u Bruxellesu. 

Island je dobrim dijelom već usklađen s velikim dijelom europske pravne stečevine jer je član Europskog ekonomskog prostora (EEA), koji pokriva 10 od 33 poglavlja o kojima se vode pregovori. U još 18 poglavlja Island je djelomično usklađen s europskom pravnom stečevinom, a potpuno je neusklađen u četiri poglavlja.  

Najteža poglavlja za Island bit će ribarstvo i poljoprivreda, gdje će nastojati sačuvati maksimalnu autonomiju, dok s druge strane zemlje članice teško na to mogu pristati.(Hina) 

 

Više o tome:

  • Europska komisija: Joint statement by Commissioner Stefan Füle and Commissioner Michel Barnier on the outcome of the referendum on the IceSave agreement
  • EUobserver: Iceland voters reject Icesave deal for a second time