naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Neujednačen oporavak zemalja kandidata za pristup EU

Oporavak gospodarstava zemalja koje žele pristupiti Europskoj uniji nastavljen je u posljednjem prošlogodišnjem tromjesečju, iako različitim tempom, pri čemu je Hrvatska ponovno zabilježila pad aktivnosti, objavila je Europska komisija u redovnom tromjesečnom izvješću.  

Dok je Turska u posljednja tri prošlogodišnja mjeseca bilježila snažan rast po godišnjoj stopi od 3,6 posto zahvaljujući osobnoj potrošnji i ulaganjima, čime je u cijeloj prošloj godini njezin BDP porastao za čak 8,9 posto, u regiji zapadnog Balkana on je ponovno bio neujednačen, ističe Komisija u redovnom tromjesečnom izvješću o stanju u gospodarstvima zemalja-kandidata i onih u procesu pristupa EU. 

Hrvatska je najteže pogođena krizom u regiji i u prošloj je godini, uključujući i posljednje tromjesečje, i dalje bilježila pad gospodarskih aktivnosti, primjećuju autori izvješća o stanju u gospodarstvu zemalja kandidata za pristup EU. 

U četvrtom tromjesečju hrvatski je BDP pao za 0,6 posto u odnosu na isto tromjesečje lani. U cijeloj 2010. BDP se smanjio za 1,2 posto. 

Srbija je zabilježila umjeren rast od 1,7 posto u posljednjem prošlogodišnjem tromjesečju, dok je u Bivšoj Jugoslavenskoj Republici Makedoniji rast iznosio 2,3 posto.  

Sudeći po nizu pokazatelja, umjeren tempo rasta bilježile su i Crna Gora i Bosna i Hercegovina, zaključuju autori izvješća, ne navodeći brojčane podatke. 

Albanija se izdvaja u regiji zapadnog Balkana stopom rasta od čak 5,7 posto u posljednjem prošlogodišnjem tromjesečju. 

Island je pak zabilježio pad aktivnosti u prošloj godini od 3,5 posto, ali je u posljednjem tromjesečju na godišnjoj razini ostvario nultu stopu rasta, što ipak navodi na zaključak da se recesija možda ubrzano bliži kraju. 

U osvrtu na stanje u tekućoj bilanci plaćanja, Bruxelles ističe izvoz kao glavni pokretač rasta u Islandu i cijeloj regiji zapadnog Balkana. 

U gotovo svim su zemljama manjkovi u tekućim bilancama smanjeni. Pritom Hrvatska bilježi njegov pad u prošloj godini na 1,5 posto BDP-a, s 5,5 posto u 2009. U BiH kliznuo je u 2010. na 5,3 posto, sa 6,2 posto u prethodnoj godini. 

Iznimka je Turska gdje su snažna domaća potrošnja i ulaganja potaknuli snažan rast uvoza i skok manjka na 6,6 posto BDP-a, s 2,3 posto u prethodnoj godini, navodi se u izvješću. 

Stanje na tržištu rada također se znatno razlikuje od zemlje do zemlje, pa je u Turskoj stopa nezaposlenosti u četvrtom prošlogodišnjem tromjesečju 'u tandemu sa snažnim rastom', nastavila kliziti, spustivši se na 11,0 posto, što je tri postotna boda manje nego u istom razdoblju 2009. 

U Hrvatskoj i Islandu nezaposlenost je pak u posljednjem prošlogodišnjem tromjesečju nastavila rasti, dosegnuvši 12,1 odnosno 7,4 posto.  

Ostale zemlje nisu bilježile značajnije promjene, s obzirom na uobičajeno kašnjenje oporavka na tržištu rada za onim u ukupnom gospodarstvu, napominju autori izvješća.

Hina