naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Grad Zaprešić među dobitnicima 'zelenih' nagrada

Grad Zaprešić nalazi se među dvadeset i pet pobjednika iz 14 zemalja Europe u tri kategorije vezane uz smanjenje potrošnje energije korištenjem inovativnih i energetski učinkovitih tehnologija, priopćeno je iz Bruxellesa.  

Radi se o programima 'zelena rasvjete', 'zelene zgrade' i 'izazovi motora'. Tri programa zajedno uštedila su više od 837 megawatta struje svake godine, što je otprilike jednako ukupnoj potrošnji svih kućanstava u Luksemburgu. 

'Čestitam pobjednicima. Korištenje inovativnih tehnologija u svrhu jačanja energetske učinkovitosti donosi koristi njima pojedinačno ali i društvu u cjelini. Energetska učinkovitost je ključ u borbi protiv klimatskih promjena, ali i uvjet za pokretanje održivog rasta i otvaranje radnih mjesta, za smanjivanje ovisnosti o uvozu nafte i plina i kretanju prema obnovljivim energijama' rekla je povjerenica za istraživanje, inovacije i znanost Maire Geoghegan-Quinn.  

Više od 1.000 sudionika širom Europe sudjelovalo je u ova tri programa. Kriteriji za izbor pobjednika su prije svega inovativnost i energetska učinkovitost. 

'Zelena rasvjeta', kategorija u kojoj je jedna od nagrada pripala Zaprešiću, potiče partnere da instaliraju energetski učinkovite tehnologije i sustave rasvjete, dok 'zelene zgrade' promoviraju poboljšanu energetsku učinkovitost kroz nekoliko mjera poput učinkovitog grijanja i hlađenja, inteligentnih kontrolnih sustava ili solarnih panela.  

Svrha programa 'izazovi motora' je ušteda energije tako da elektromotorni sustavi djeluju učinkovitije. Ti su sustavi trenutno odgovorni za oko 60 posto potrošnje električne energije u industriji. 

Godine 2009. Grad Zaprešić počeo je modernizaciju i postavljanje nove javne rasvjete u širem dijelu grada.  

Stari sustav rasvjete koji se temelji na živinim žaruljama počeo se zamjenjivati novim koji predstavlja uštedu od 57 posto, odnosno energetsku uštedu godišnje od 1.712 megawatta. Prva faza završena je 2010. zamjenom 20 posto svih javnih rasvjetnih tijela i žarulja.(Hina)

 

Više o tome:

Europska komisija: GreenLight, GreenBuilding and Motor Challenge EU awards: 25 energy efficient winners in 14 countries