naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Nizozemska: Island neće moći ući u EU zbog Icesavea

Nizozemska je upozorila da Island neće moći ući u Europsku uniju nakon što su njegovi građani na referendumu drugi put odbacili sporazum o povratu novca propale islandske internetske banke Icesave Velikoj Britaniji i Nizozemskoj, prenose europski mediji.  

'Mislim da u ovom trenutku Island nikako neće moći u EU. To nije opcija', rekao je Sylvester Eijffinger, profesor ekonomije Sveučilišta Tilburg i savjetnik nizozemskog premijera Marka Ruttea o slučaju Icesave, kako prenosi islandski list Morgunbladid. 

Nakon propasti Icesavea 2008., Velika Britanija i Nizozemska nadoknadile su svojim štedišama 3,8 milijardi eura te zatražile od Islanda da im taj novac vrati. 

Na referendumu u subotu 60 posto Islanđana glasovalo je protiv sporazuma kojim bi se smanjila kamata na taj dug s 5,5 na 3,2 posto. Većina ih smatra da ni to nije pravedno i ne žele da se javnim novcem plaćaju pogreške financijskog sektora. 

'Svi su zaprepašteni. Ovo je drugi put da je nanesen udarac sporazumu zbog uplitanja islandskog predsjednika i rezultata referenduma. Zadnji sporazum uključivao je jako velikodušnu ponudu britanskih i nizozemskih vlasti', rekao je, dodajući da bi Island trebao zamijeniti predsjednika. 

Europska komisija poručila je, međutim, da se slučaj Icesave neće odraziti na pregovore o pristupanju Islanda Europskoj uniji. 

'To je bilateralno pitanje koje Island mora riješiti s te dvije države', kazala je glasnogovornica povjerenika za proširenje Natasha Butler.(Hina) 

 

Više o tome:

EUobserver: Netherlands: 'No way now for Iceland to join EU'