naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Stroge provjere banaka preduvjet za očuvanje europskog oporavka - MMF

Europa mora provesti vjerodostojne provjere otpornosti banaka na krizu kako bi vratila povjerenje tržišta u sektor koji pod pritiskom dužničke krize u eurozoni prijeti skromnom oporavku, upozorio je u utorak 12. travnja Međunarodni monetarni fond (MMF).  

Gospodarstvo eurozone u ovoj bi godini trebalo ostvariti skroman, 1,6-postotni rast, koji bi u 2012. trebao tek blago ubrzati, na 1,8 posto, ističe se u MMF-ovim proljetnim Svjetskim gospodarskim prognozama (WEO). To je za 0,1 postotni bod više nego što je MMF prognozirao u siječnju. 

Oporavak je u 17-članoj eurozoni 'postupan i neujednačen', a tržišta i dalje muči neizvjesnost u vezi s budućnošću zemalja pod stalnim pritiscima ulagača, upozorava MMF. 

'Tim je zemljama na razini eurozone potrebno dostatno, jeftino i fleksibilno financiranje radi podrške snažnoj fiskalnoj prilagodbi, restrukturiranju banaka, te reformama usmjerenim na promicanje učinkovitosti i rasta', ističe MMF. 

Eurozona mora obnoviti povjerenje u svoje banke provedbom 'ambicioznih testova izdržljivosti, te programa restrukturiranja i dokapitalizacije', dodaje se u izvješću. 

MMF također upozorava na nedostatnu transparentnost u pogledu izloženosti banaka. 

'U kratkoročnoj perspektivi nastavljeni problemi u ranjivijim članicama eurozone i bankama predstavljaju značajnu prijetnju financijskoj stabilnosti i rastu. To je uglavnom posljedica slabosti financijskih institucija u mnogim naprednim gospodarstvima regije, te nedostatne transparentnosti glede njihove izloženosti'. 

'Novi, realističniji, temeljitiji i transparentniji testovi izdržljivosti osigurali bi bolji uvid u stanje. No, oni će biti učinkoviti samo u sklopu dio koordiniranih strategija zemalja za otklanjanje problema u ranjivim institucijama', ističe MMF.(Hina) 

 

Više o tome:

Međunarodni monetarni fond: Despite New Risks, Global Recovery Seen Gaining Strength