naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Međunarodni stručnjaci u Portugalu, meta radnici

Stručnjaci Europske komisije, Europske središnje banke (ECB) i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u utorak su otputovali u Lisabon kako bi s portugalskom vladom u kratkom roku dogovorili tehničke detalje mjera štednje i strukturnih prilagodbi u zamjenu za međunarodni paket pomoći, pišu u srijedu 13. travnja europski mediji.  

Sastanci su zatvoreni za javnost a delegacija međunarodnih stručnjaka odbila je otkriti bilo kakve informacije o prirodi pregovora s predstavnicima vlade i lokalnim dužnosnicima, piše informativni portal EUobserver. 

Posjet predstavnika institucija iz Bruxellesa, Washingtona i Frankfurta u Portugalu je dočekan sa skepsom, budući da su još svježa sjećanja na dva prethodna slučaja kada je toj zemlji bila potrebna pomoć MMF-a, 1978. i 1983.-1985. 

EU i MMF su upozorili da će paket biti strogo uvjetovan mjerama koje će uključivati dodatne duboke rezove javne potrošnje, privatizaciju i povećanja poreza. 

Iako pojedinosti nisu poznate niti konačno dogovorene, određene su pretpostavke oko vjerojatnih uvjeta toga paketa ipak moguće na temelju malo poznatog dokumenta iz studenoga 2010. u kojemu su navedene MMF-ove političke preporuke za svaku od 17 članica eurozone.

U slučaju Portugala MMF je preporučio radikalne prilagodbe tržišta rada, posebno što se tiče izmjena sustava kolektivnog pregovaranja, te smanjenja zaštite prava radnika. 

MMF u dokumentu poziva da se o plaćama umjesto na razini države pregovara u pojedinim kompanijama, te da se smanje iznosi otpremnina, koje su trenutno više od EU prosjeka. U MMF-u također drže da treba smanjiti zaštitu prava stalno zaposlenih na razinu zaštite omogućene privremeno zaposlenima.(Hina)

 

Više o tome:

EUobserver: Troika demands likely to target Portuguese workers