naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Regea dobitnik europske nagrade za uštedu energije

Regionalna energetska agencija sjeverozapadne Hrvatske (Regea) dobitnik je nagrade za projekt štednje energije koju je u srijedu 13. travnja uručio europski povjerenik za energiju Guenther Oettinger.  

Na godišnjoj konferenciji o upravljanju energijom u Bruxellesu predstavljena su dva pobjednika među mnoštvom europskih projekata za štednju energije. Regea je dobila nagradu za poticanje kućanstava za ugradnju solarnih sustava, a londonska razvojna agencija za inicijativu renoviranja zgrada kako bi se postigle dodatne uštede energije. 

'Jačanje naših napora glede energetske učinkovitosti i promicanje obnovljivih izvora energije najbolji su način da se zajamči sigurna i održiva budućnost s niskom razinom emisije ugljičnog dioksida. Ove nagrade 'ManagEnergy' igraju ključnu ulogu u tim naporima i stoga pozdravljam praktične akcije koje 'ManagEnergy' poduzima na promicanju energetske učinkovitosti i uporabe obnovljivih izvora energije diljem Europe', rekao je povjerenik Oettinger. 

'ManagEnergy' je inicijativa Opće uprave Europske komisije za energiju, koja je pokrenuta 2002. godine s ciljem poticanja svih čimbenika da zajedno djeluju na izradi održive energetske politike na svim razinama diljem Europe. 

Regionalnu energetsku agenciju sjeverozapadne Hrvatske osnovale su tri županije - Zagrebačka, Karlovačka i Krapinsko-zagorska te Grad Zagreb uz potporu Europske komisije u sklopu programa Inteligentna energija za Europu. 

U okviru nagrađenog projekta 'I ja mogu imati solarni kolektor' do sada je instalirano 250 solarnih termalnih sustava, što je omogućilo smanjenje troškova za grijanje vode za 65 posto u prosječnom kućanstvu. Oko jedne petine solarnih panela izgrađeno je u Hrvatskoj, tako da je projekt dao doprinos i pokretanju hrvatskog gospodarstva. 

Pilot-projekt u Zagrebu pokazao se uspješnim tako da je sličan sustav poticaja uveden i u drugim krajevima Hrvatske.(Hina)

 

Više o tome:

Europska komisija: ManagEnergy Local Energy Action Award 2011