naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Zeleno svjetlo Vijeća EU-a za Dunavsku strategiju

Ministri vanjskih poslova zemalja članica EU-a u srijedu 13. travnja su u Luksemburgu jednoglasno dali zeleno svjetlo europskoj Dunavskoj strategiji koju je Europska komisija usvojila u prosincu prošle godine. 

'Dvjestotinjak prioritetnih akcija pridonijet će razvoju velikog ekonomskog potencijala tog područja i poboljšanju zaštite okoliša u regiji', kaže se u priopćenju iz Bruxellesa. 

Time je ispunjen jedan od prioriteta mađarskog predsjedanja EU-om, kazao je njezin ministar vanjskih poslova Janos Martonyi. Naglasio je da su se predstavnici svih zemalja članica složili da ne samo da se strategija treba odnositi na zemlje uključene u tu shemu već i 'zemlje članice priznaju da je provedba strategije u interesu čitave Europe'. 

Prije sastanka, Martonyi je rekao da će programi suradnje moći početi čim se strategija usvoji. Strategija bi se trebala potpisati na summitu čelnika država i vlada EU-a u lipnju. 

Povjerenik EU-a za regionalnu politiku Johannes Hahn koji je sudjelovao na sastanku u Luxembourgu kazao je da bi do 2020. dunavska regija trebala ponuditi svojim stanovnicima bolju kvalitetu života, više ekonomskih mogućnosti, više inovativnih kompanija s novim radnim mjestima, bolji okoliš i povećanu kulturnu suradnju. 'Uspjeh dunavske regije pridonijet će napretku Europe kao cjeline', naglasio je. 

Dunavska strategija obuhvaća petinu EU-a, oko 100 milijuna stanovnika, u 14 država - od njih je osam članica EU-a (Njemačka, Austrija, Mađarska, Češka, Slovačka, Slovenija, Bugarska i Rumunjska) te šest koje to nisu - Hrvatska, Srbija, BiH, Crna Gora, Ukrajina i Moldavija.

Strategija se temelji na makroregionalnom pristupu, poput one baltičke, a usredotočena je na četiri glavna stupa: povezivanje dunavske regije (poboljšanje mobilnosti, poticanje održive energije i promoviranje kulture i turizma), zaštita okoliša (poboljšanje kvalitete voda, upravljanje rizicima po okoliš i očuvanje bioraznolikosti), povećanje prosperiteta (razvoj istraživačkih kapaciteta, obrazovanja i informacijskih tehnologija, potpora konkurentnosti poduzeća i ulaganje u vještine pojedinaca) i jačanje regije (jačanje institucionalnih kapaciteta i poboljšanje suradnje u borbi protiv organiziranog kriminala).(Hina)

 

Više o tome:

  • Mađarsko EU predsjedništvo: Council gave green light for Danube Strategy
  • Europska komisija: Commission welcomes the Council's green light for the EU Strategy for the Danube Region